Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 2 puszki brzoskwinie
- 9 sztuk makaron lasagne
- 125 g masło
- 125 g cukier
- 1 sztuka skórka z cytryny
- 1 łyżka sok z cytryny
- 2 sztuki jajka
- 500 g twaróg
- 1/2 opakowania budyń waniliowy
- 25 g pistacje
- 30 g migdały
w płatkach
|
|
Sposób przyrządzania:
- Brzoskwinie odsącz z zalewy. Płaty lasagne gotuj we wrzątku przez 3 minuty, po czym włóż je do zimnej wody, by je zahartować.
- Masło utrzyj z cukrem na kremową masę. Dodaj sok i skórkę startą z 1 cytryny oraz jajka. Wymieszaj wszystko. Dodaj twarożek i budyń. Płaty lasagne osącz z wody.
- Do posmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego wyłóż cienką warstwę masy waniliowo-serowej i przykryj ją 3 płatami lasagne. Następnie umieść przekrojone na pół brzoskwinie i kolejną warstwę kremu. Ponownie połóż 3 płaty, brzoskwinie i masę.
- Na wierzchu ułóż 3 płaty makaronu. Pokryj je masą oraz posyp drobno posiekanymi pistacjami i płatkami migdałowymi. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 60 minut w 175 st. C.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku