Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 250 g serek ricotta
- 1 opakowanie brokuł
mrożone - 1 opakowanie ser mozzarella
- 1/2 szklanki ser żółty
starty - 2 puszki pomidory krojone
bez skórki - 1 sztuka cebula
duża - 4 ząbki czosnek
- 1 łyżeczka bazylia
suszona - 1 opakowanie makaron lasagne
- olej
do smażenia - sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Brokuły ugotuj w lekko osolonej wodzie. Następnie dobrze osącz i wymieszaj z serkiem ricotta oraz 2/3 sera żółtego. Całość dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Cebulę obierz, drobno posiekaj i zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj i smaż przez chwilę. Dorzuć pomidory z puszki oraz bazylię. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Gotuj przez kilka minut.
- Na dnie naczynia żaroodpornego rozsmaruj odrobinę sosu pomidorowego. Na nim ułóż płaty lasagne. Makaron przykryj 1/3 masy brokułowej. Na nadzieniu rozsmaruj porcję sosu pomidorowego i przykryj ją płatami lasagne. Czynności powtarzaj do wyczerpania się wszystkich składników.
- Na wierzchu zapiekanki ułóż pokrojony w plastry ser mozzarella oraz resztę startego sera żółtego. Lasagne piecz przez 35 minut w 220 st. C. Danie podawaj na gorąco.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku