Dzisiaj jest: Wtorek, 23.04.2024 Imieniny: Jerzego i Wojciecha



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Lasagne z brokułem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Lasagne z brokułem to przepis na wegetariańską wersję dania inspirowanego kuchnią włoską.

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 250 g  serek ricotta
  • 1 opakowanie  brokuł
    mrożone
  • 1 opakowanie  ser mozzarella
  • 1/2 szklanki  ser żółty
    starty
  • 2 puszki  pomidory krojone
    bez skórki
  • 1 sztuka  cebula
    duża
  • 4 ząbki  czosnek
  • 1 łyżeczka  bazylia
    suszona
  • 1 opakowanie  makaron lasagne
  • olej
    do smażenia
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Brokuły ugotuj w lekko osolonej wodzie. Następnie dobrze osącz i wymieszaj z serkiem ricotta oraz 2/3 sera żółtego. Całość dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  2. Cebulę obierz, drobno posiekaj i zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj i smaż przez chwilę. Dorzuć pomidory z puszki oraz bazylię. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Gotuj przez kilka minut.
  3. Na dnie naczynia żaroodpornego rozsmaruj odrobinę sosu pomidorowego. Na nim ułóż płaty lasagne. Makaron przykryj 1/3 masy brokułowej. Na nadzieniu rozsmaruj porcję sosu pomidorowego i przykryj ją płatami lasagne. Czynności powtarzaj do wyczerpania się wszystkich składników.
  4. Na wierzchu zapiekanki ułóż pokrojony w plastry ser mozzarella oraz resztę startego sera żółtego. Lasagne piecz przez 35 minut w 220 st. C. Danie podawaj na gorąco.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 12

Przepisy: 94


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE