Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
750 g brukselka
sól
do smaku1/2 pęczki natka pietruszki
150 g ser pleśniowy
z niebieską pleśnią50 g masło
2 łyżki mąka pszenna
375 ml mleko
2 łyżeczki bulion
w proszkupieprz
świeżo zmielony, do smakugałka muszkatołowa
mielona, do smakurozmaryn
suszony, do smaku2 łyżki sok z cytryny
200 g makaron lasagne
50 g ser gouda
50 g bułka tarta
|
|
Sposób przyrządzania:
- Brukselki oczyść z zewnętrznych liści. Odetnij głąby i przekrój brukselki na pół. Gotuj przez 5 minut w osolonej wodzie, odcedź i przelej zimną wodą. Zostaw do ocieknięcia.
- Pietruszkę opłucz, osusz i posiekaj. Ser pleśniowy pokrój w kostkę.
- Do garnka wrzuć 2 łyżki masła, rozgrzej i podsmaż na nim mąkę. Podgrzewaj ciągle mieszając, aż zbrązowieje. Dolej zimne mleko i dokładnie wymieszaj.
- Uzyskany sos podgrzewaj na małym ogniu. Dodawaj do niego porcjami ser pleśniowy i mieszaj, aż się rozpuści. Dopraw sos bulionem, solą, pieprzem, gałką muszkatołowa, rozmarynem i sokiem z cytryny.
- Na dno naczynia żaroodpornego wylej 4 łyżki sosu. Ułóż na nim na przemian płaty makaronu oraz brukselkę, każdą z warstw polewając sosem. Ostatnią warstwę ułóż z makaronu i sosu.
- Wierzch zapiekanki posyp startym serem i ułóż podzielone na płatki masło. Piecz 45 minut w 180 st. C.
Źródło przepisu: Dania zapiekane