Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 750 g brukselka
- sól
do smaku - 1/2 pęczki natka pietruszki
- 150 g ser pleśniowy
z niebieską pleśnią - 50 g masło
- 2 łyżki mąka pszenna
- 375 ml mleko
- 2 łyżeczki bulion
w proszku - pieprz
świeżo zmielony, do smaku - gałka muszkatołowa
mielona, do smaku - rozmaryn
suszony, do smaku - 2 łyżki sok z cytryny
- 200 g makaron lasagne
- 50 g ser gouda
- 50 g bułka tarta
|
|
Sposób przyrządzania:
- Brukselki oczyść z zewnętrznych liści. Odetnij głąby i przekrój brukselki na pół. Gotuj przez 5 minut w osolonej wodzie, odcedź i przelej zimną wodą. Zostaw do ocieknięcia.
- Pietruszkę opłucz, osusz i posiekaj. Ser pleśniowy pokrój w kostkę.
- Do garnka wrzuć 2 łyżki masła, rozgrzej i podsmaż na nim mąkę. Podgrzewaj ciągle mieszając, aż zbrązowieje. Dolej zimne mleko i dokładnie wymieszaj.
- Uzyskany sos podgrzewaj na małym ogniu. Dodawaj do niego porcjami ser pleśniowy i mieszaj, aż się rozpuści. Dopraw sos bulionem, solą, pieprzem, gałką muszkatołowa, rozmarynem i sokiem z cytryny.
- Na dno naczynia żaroodpornego wylej 4 łyżki sosu. Ułóż na nim na przemian płaty makaronu oraz brukselkę, każdą z warstw polewając sosem. Ostatnią warstwę ułóż z makaronu i sosu.
- Wierzch zapiekanki posyp startym serem i ułóż podzielone na płatki masło. Piecz 45 minut w 180 st. C.
Źródło przepisu: Dania zapiekane