Dzisiaj jest: Niedziela, 06.10.2024 Imieniny: Artura i Brunona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Lasagne z brukselką i serem pleśniowym


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Lazania z brukselką i serem pleśniowym to danie inspirowane kuchnią włoską. Przepis można przygotować w wersji mięsnej dodając pokrojoną w kostkę szynkę.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 750 g  brukselka
  • sól
    do smaku
  • 1/2 pęczki  natka pietruszki
  • 150 g  ser pleśniowy
    z niebieską pleśnią
  • 50 g  masło
  • 2 łyżki  mąka pszenna
  • 375 ml  mleko
  • 2 łyżeczki  bulion
    w proszku
  • pieprz
    świeżo zmielony, do smaku
  • gałka muszkatołowa
    mielona, do smaku
  • rozmaryn
    suszony, do smaku
  • 2 łyżki  sok z cytryny
  • 200 g  makaron lasagne
  • 50 g  ser gouda
  • 50 g  bułka tarta

Sposób przyrządzania:

  1. Brukselki oczyść z zewnętrznych liści. Odetnij głąby i przekrój brukselki na pół. Gotuj przez 5 minut w osolonej wodzie, odcedź i przelej zimną wodą. Zostaw do ocieknięcia.
  2. Pietruszkę opłucz, osusz i posiekaj. Ser pleśniowy pokrój w kostkę.
  3. Do garnka wrzuć 2 łyżki masła, rozgrzej i podsmaż na nim mąkę. Podgrzewaj ciągle mieszając, aż zbrązowieje. Dolej zimne mleko i dokładnie wymieszaj.
  4. Uzyskany sos podgrzewaj na małym ogniu. Dodawaj do niego porcjami ser pleśniowy i mieszaj, aż się rozpuści. Dopraw sos bulionem, solą, pieprzem, gałką muszkatołowa, rozmarynem i sokiem z cytryny.
  5. Na dno naczynia żaroodpornego wylej 4 łyżki sosu. Ułóż na nim na przemian płaty makaronu oraz brukselkę, każdą z warstw polewając sosem. Ostatnią warstwę ułóż z makaronu i sosu.
  6. Wierzch zapiekanki posyp startym serem i ułóż podzielone na płatki masło. Piecz 45 minut w 180 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: Dania zapiekane


Przepis dodany przez:

Posty : 12

Przepisy: 182


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE