Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 8 osób
Składniki
- 9 sztuk makaron lasagne
- 2 sztuki cukinia
nieduża - 2 sztuki papryka czerwona
- 1 sztuka cebula
- 2 ząbki czosnek
- 2 puszki pomidory krojone
- bazylia
do smaku - oregano
do smaku - tymianek
do smaku - 1 gałązka pomidorki koktajlowe
- 200 ml śmietana
18% - 4 łyżki ser parmezan
starty - 3 łyżki oliwa
- sól
do smaku - pieprz
do smaku - cukier
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cukinię umyj, pokrój w kostkę. Papryki oczyść z nasion i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj i zeszklij na rozgrzanej oliwie. Następnie dodaj pokrojone warzywa i podsmaż przez 10 minut. Na koniec dodaj pomidory z zalewą, dopraw do smaku i duś razem przez 15 minut.
- Płaty lasagne wkładaj partiami do wrzątku na 3 minuty, osącz. Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą, ułóż 3 płaty lasagne i wyłóż połowę sosu. Następnie przykryj go kolejnymi płatami lasagne i wyłóż sos. Kontynuuj do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę powinien stanowić makaron.
- Śmietanę wymieszaj z parmezanem i polej wierzch zapiekanki. Na koniec udekoruj lasagne gałązką pomidorków i piecz 30 minut w 180 st. C.
Źródło przepisu: Moje smaki życia