Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 8 osób
Składniki
9 sztuk makaron lasagne
2 sztuki cukinia
nieduża2 sztuki papryka czerwona
1 sztuka cebula
2 ząbki czosnek
2 puszki pomidory krojone
bazylia
do smakuoregano
do smakutymianek
do smaku1 gałązka pomidorki koktajlowe
200 ml śmietana
18%4 łyżki ser parmezan
starty3 łyżki oliwa
sól
do smakupieprz
do smakucukier
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cukinię umyj, pokrój w kostkę. Papryki oczyść z nasion i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj i zeszklij na rozgrzanej oliwie. Następnie dodaj pokrojone warzywa i podsmaż przez 10 minut. Na koniec dodaj pomidory z zalewą, dopraw do smaku i duś razem przez 15 minut.
- Płaty lasagne wkładaj partiami do wrzątku na 3 minuty, osącz. Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą, ułóż 3 płaty lasagne i wyłóż połowę sosu. Następnie przykryj go kolejnymi płatami lasagne i wyłóż sos. Kontynuuj do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę powinien stanowić makaron.
- Śmietanę wymieszaj z parmezanem i polej wierzch zapiekanki. Na koniec udekoruj lasagne gałązką pomidorków i piecz 30 minut w 180 st. C.
Źródło przepisu: Moje smaki życia