Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
500 g cykoria
czerwona, sałatkowa400 g cebula czerwona
4 łyżki oliwa z oliwek
sól
do smakupieprz
świeżo zmielony, do smakucukier
do smaku4 łyżki ocet balsamiczny
100 ml bulion warzywny
1 pęczek bazylia
500 g ser mozzarella
300 g makaron lasagne
200 g śmietana kremówka
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cykorię umyj, wytnij głąby, a liście pokrój w wąskie paseczki. Cebule obierz i pokrój w piórka.
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, dodaj cebulę i zeszklij, ciągle mieszając. Następnie dodaj połowę paseczków cykorii i duś przez 4 minuty. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Dolej ocet i bulion. Duś wszystko na małym ogniu przez 5 minut.
- Bazylię umyj, osusz i pokrój w cienkie paseczki. Razem z pozostałą cykorią dodaj do warzyw na patelni. Dokładnie wszystko wymieszaj.
- Mozzarellę osącz z zalewy i pokrój w cienkie plasterki.
- Pozostałym olejem wysmaruj naczynie żaroodporne i wyłóż 1/3 makaronu. Na makaronie ułóż połowę cykorii, 1/3 mozzarelli i 1/3 makaronu. Nałóż pozostałą cykorię, nakryj 1/3 mozzarelli i pozostałym makaronem. Na wierzchu rozłóż resztę mozzarelli. Każdą warstwę przypraw solą oraz pieprzem.
- Tak przygotowaną lazanię piecz 25 minut w 200 st. C.
Źródło przepisu: Dania zapiekane