Dzisiaj jest: Wtorek, 29.09.2020 Imieniny: Michała i Michaliny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Lazania z cykorią i mozzarellą


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Lazania z cykorią i mozzarellą to wegetariańskie danie inspirowane kuchnią włoską. Przepis kuchni włoskiej.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 500 g  cykoria
    czerwona, sałatkowa
  • 400 g  cebula czerwona
  • 4 łyżki  oliwa z oliwek
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    świeżo zmielony, do smaku
  • cukier
    do smaku
  • 4 łyżki  ocet balsamiczny
  • 100 ml  bulion warzywny
  • 1 pęczek  bazylia
  • 500 g  ser mozzarella
  • 300 g  makaron lasagne
  • 200 g  śmietana kremówka

Sposób przyrządzania:

  1. Cykorię umyj, wytnij głąby, a liście pokrój w wąskie paseczki. Cebule obierz i pokrój w piórka.
  2. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, dodaj cebulę i zeszklij, ciągle mieszając. Następnie dodaj połowę paseczków cykorii i duś przez 4 minuty. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Dolej ocet i bulion. Duś wszystko na małym ogniu przez 5 minut.
  3. Bazylię umyj, osusz i pokrój w cienkie paseczki. Razem z pozostałą cykorią dodaj do warzyw na patelni. Dokładnie wszystko wymieszaj.
  4. Mozzarellę osącz z zalewy i pokrój w cienkie plasterki.
  5. Pozostałym olejem wysmaruj naczynie żaroodporne i wyłóż 1/3 makaronu. Na makaronie ułóż połowę cykorii, 1/3 mozzarelli i 1/3 makaronu. Nałóż pozostałą cykorię, nakryj 1/3 mozzarelli i pozostałym makaronem. Na wierzchu rozłóż resztę mozzarelli. Każdą warstwę przypraw solą oraz pieprzem.
  6. Tak przygotowaną lazanię piecz 25 minut w 200 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: Dania zapiekane


Przepis dodany przez:

Posty : 12

Przepisy: 94


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE