Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Łazanki z makiem, bakaliami i wanilią


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

    Ciasto
  • 3 szklanki  mąki pszennej
  • 2 sztuki jajka
  • 2 łyżki  oleju
  • sól
  • 1 łyżeczka  masła
    Masa
  • 1 sztuka i 1/2 szklanki maku
  • 4 łyżki  płynnego miodu
  • 2 łyżki  posiekanych migdałów
  • 2 łyżki  orzechów
  • 2 łyżki  kandyzowanych owoców
  • 1/2 sztuki laski wanilii

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto: Mąkę przesiej do miski, wbij jajka. Dodaj 1/2 szklanki wody i masło. Zagnieć elastyczne ciasto. Podziel je na 2 części, każdą rozwałkuj na cienki placek. Radełkiem wytnij łazanki. Ugotuj w osolonej wodzie z olejem, odcedź i rozłóż na tacy, aby się nie posklejały. Ostudź.
  2. Masa: Mak zalej wrzątkiem, odstaw na noc. Rano odcedź, dwukrotnie zmiel. Następnie utrzyj mak z miodem i bakaliami. Dodaj miąższ wyskrobany z wanilii i skórkę pomarańczową.
  3. Łazanki: Masę wymieszaj z łazankami. Udekoruj.
Smacznego!


Źródło przepisu: Poradnik smakosza


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 114


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE