Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:


Kaloryczność porcji:



1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- Ciasto
3 szklanki mąki pszennej
2 sztuki jajka
2 łyżki oleju
sól
1 łyżeczka masła
- Masa
1 sztuka i 1/2 szklanki maku
4 łyżki płynnego miodu
2 łyżki posiekanych migdałów
2 łyżki orzechów
2 łyżki kandyzowanych owoców
1/2 sztuki laski wanilii
|
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Mąkę przesiej do miski, wbij jajka. Dodaj 1/2 szklanki wody i masło. Zagnieć elastyczne ciasto. Podziel je na 2 części, każdą rozwałkuj na cienki placek. Radełkiem wytnij łazanki. Ugotuj w osolonej wodzie z olejem, odcedź i rozłóż na tacy, aby się nie posklejały. Ostudź.
- Masa: Mak zalej wrzątkiem, odstaw na noc. Rano odcedź, dwukrotnie zmiel. Następnie utrzyj mak z miodem i bakaliami. Dodaj miąższ wyskrobany z wanilii i skórkę pomarańczową.
- Łazanki: Masę wymieszaj z łazankami. Udekoruj.
Źródło przepisu: Poradnik smakosza























Konkurs. Wygraj zestaw wartościowych olejów!