Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- Ciasto:
- 300 g mąka
- 3 sztuki jajka
- 1 szczypta sól
- Masa makowa:
- 300 g mak
- 2 szklanki mleko
- 2 szklanki bakalie
różne, pokrojone - cukier waniliowy
do smaku - 3 łyżki miód
- 2 łyżki masło
|
|
Sposób przyrządzania:
- Z podanych składników zagnieć ciasto. Następnie cienko je rozwałkuj i pokrój w 1-centymetrowe kwadraty. Rozłóż do przeschnięcia na blacie oprószonym mąką.
- Mak opłucz, osącz, przełóż do garnka. Zalej mlekiem i gotuj przez 20 minut. Po tym czasie dokładnie osącz i zmiel. Tak przygotowany mak przełóż na patelnię, dodaj masło, cukier waniliowy i miód. Cały czas mieszając zagrzej, dodaj bakalie i smaż jeszcze kilka minut.
- Przesuszone łazanki ugotuj po czym połącz z masą bakaliową. Przed podaniem dobrze schłodź.
Źródło przepisu: Poradnik domowy