Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1 szklanka fasoli jaś
3 sztuki czerwone papryki
3 sztuki białe cebule
4 sztuki małe buraki
2 sztuki puszki pomidorów krojonych
3 sztuki duże ząbki czosnku
4 sztuki ziarenka ziela angielskiego
4 sztuki listki laurowe
1 sztuka płaska łyżka suszonego majeranku
4 łyżki oliwy
1/2 sztuki cytryny
garść natki pietruszki
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Fasolę namocz na noc, następnego dnia opłucz, zalej ponownie 6 szklankami wody i gotuj pod przykryciem przez 50-60 minut, aż zmięknie. W trakcie gotowania dodaj płaską łyżeczkę soli.
- Buraki umyj, każdy owiń folią aluminiową i piecz 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C.
- Cebule i paprykę pokrój w grubą kostkę. Upieczone buraki obierz i pokrój w cieniutkie plasterki.
- W szerokim rondlu o grubym dnie rozgrzej oliwę i zeszklij na niej cebulę. Dodaj paprykę i buraki. Chwilę smaż, mieszając, dodaj pomidory, fasolę, łyżeczkę soli, majeranek, ziele angielskie oraz listki laurowe. Zakwaś wszystko sokiem z cytryny i gotuj na wolnym ogniu 30 minut pod przykryciem.
- Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw i wymieszaj.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka