Dzisiaj jest: Czwartek, 25.04.2024 Imieniny: Marka i Jarosława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Leczo buraczane z fasolą jaś


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

inna

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 szklanka  fasoli jaś
  • 3 sztuki czerwone papryki
  • 3 sztuki białe cebule
  • 4 sztuki małe buraki
  • 2 sztuki puszki pomidorów krojonych
  • 3 sztuki duże ząbki czosnku
  • 4 sztuki ziarenka ziela angielskiego
  • 4 sztuki listki laurowe
  • 1 sztuka płaska łyżka suszonego majeranku
  • 4 łyżki  oliwy
  • 1/2 sztuki cytryny
  • garść natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Fasolę namocz na noc, następnego dnia opłucz, zalej ponownie 6 szklankami wody i gotuj pod przykryciem przez 50-60 minut, aż zmięknie. W trakcie gotowania dodaj płaską łyżeczkę soli.
  2. Buraki umyj, każdy owiń folią aluminiową i piecz 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C.
  3. Cebule i paprykę pokrój w grubą kostkę. Upieczone buraki obierz i pokrój w cieniutkie plasterki.
  4. W szerokim rondlu o grubym dnie rozgrzej oliwę i zeszklij na niej cebulę. Dodaj paprykę i buraki. Chwilę smaż, mieszając, dodaj pomidory, fasolę, łyżeczkę soli, majeranek, ziele angielskie oraz listki laurowe. Zakwaś wszystko sokiem z cytryny i gotuj na wolnym ogniu 30 minut pod przykryciem.
  5. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw i wymieszaj.
Smacznego!


Źródło przepisu: kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 14

Przepisy: 301


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE