Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 4 sztuki buraki
- 2 sztuki dymki
- 2 sztuki cykorie
- sól
- pieprz
- ocet balsamiczny
|
|
Sposób przyrządzania:
- Buraki umyj i nieobrane zawiń w folię aluminiową. Piecz 90 minut w 150 st. C. Po upieczeniu wystudź, pokrój w drobną kostkę.
- Dymki posiekaj. Białe części dodaj do buraczków, wymieszaj, oprósz pieprzem i smaż przez 3 minuty delikatnie mieszając. Następnie dopraw solą i odstaw farsz do ostygnięcia.
- Cykorie podziel na listki, umyj, osusz. Przestudzonym farszem napełniaj pojedyncze listki cykorii. Udekoruj łódeczki zieloną częścią dymki. Przed podaniem skrop danie octem balsamicznym.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka