Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 600 g ziemniaków
- 1 sztuka jajko
- 1 szczypta soli
- 200 g mąki + do oprószenia stolnicy
- 2 łyżki smalcu
- 150 g powideł śliwkowych
- 80 g mielonego maku
- 3 łyżki cukru pudru
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki umyj, wrzuć do garnka, zalej wodą i ugotuj w mundurkach. Następnie obierz warzywa, odstaw do ostygnięcia i zetrzyj do miski na tarce o małych oczkach. Wbij 1 jajko i wsyp szczyptę soli oraz 200 g mąki. Wszystko dobrze wymieszaj i wyrób gładkie ciasto (szybko wyrabiaj, ponieważ przez długie zagniatanie stanie się rzadkie).
- Masę wyłóż na oprószoną mąką stolnicę, uformuj wałeczek i pokrój na podobnej wielkości kawałki. Następnie z ciasta uformuj kuleczki i rozwałkuj je na cienkie placki.
- Loksze opiecz z obu stron na suchej patelni. Uważaj żeby się nie przypaliły.
- Opieczone loksze posmaruj najpierw roztopionym smalcem, a następnie powidłami śliwkowymi. Posyp mielonym makiem wymieszanym z cukrem pudrem. Loksze zroluj jak naleśniki. Danie podawaj oprószone odrobiną maku z cukrem, udekorowane listkami świeżej mięty.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku