Dzisiaj jest: Wtorek, 07.12.2021 Imieniny: Marcina i Ambrożego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Loksze z powidłami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

inna

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 600 g  ziemniaków
  • 1 sztuka jajko
  • 1 szczypta  soli
  • 200 g  mąki + do oprószenia stolnicy
  • 2 łyżki  smalcu
  • 150 g  powideł śliwkowych
  • 80 g  mielonego maku
  • 3 łyżki  cukru pudru

Sposób przyrządzania:

  1. Ziemniaki umyj, wrzuć do garnka, zalej wodą i ugotuj w mundurkach. Następnie obierz warzywa, odstaw do ostygnięcia i zetrzyj do miski na tarce o małych oczkach. Wbij 1 jajko i wsyp szczyptę soli oraz 200 g mąki. Wszystko dobrze wymieszaj i wyrób gładkie ciasto (szybko wyrabiaj, ponieważ przez długie zagniatanie stanie się rzadkie).
  2. Masę wyłóż na oprószoną mąką stolnicę, uformuj wałeczek i pokrój na podobnej wielkości kawałki. Następnie z ciasta uformuj kuleczki i rozwałkuj je na cienkie placki.
  3. Loksze opiecz z obu stron na suchej patelni. Uważaj żeby się nie przypaliły.
  4. Opieczone loksze posmaruj najpierw roztopionym smalcem, a następnie powidłami śliwkowymi. Posyp mielonym makiem wymieszanym z cukrem pudrem. Loksze zroluj jak naleśniki. Danie podawaj oprószone odrobiną maku z cukrem, udekorowane listkami świeżej mięty.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 16

Przepisy: 501


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE