Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 400 g mąka
- 4 sztuki jajka
- 2 łyżki kakao
- 50 g czekolada deserowa
- 1 opakowanie wiśnie
w syropie - 200 g twaróg
- 1 szczypta cynamon
- 1 szczypta kardamon
- sól
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę przesiej do dużej miski. Dodaj jajka, kakao i roztopioną czekoladę. Zagnieć jednolite, elastyczne ciasto.
- Ciasto podziel na 2 części i rozwałkuj na cienkie płaty. Następnie zostaw ciasto na 15 minut, by przeschło.
- Placki delikatnie zwiń w rulony. Pokrój je na paski o szerokości 1 cm. Ruloniki ostrożnie zwiń i przesusz. Makaron ugotuj w dużej ilości osolonej wody.
- Twaróg przełóż do miski. Dodaj cynamon i kardamon i wymieszaj widelcem na jednolitą masę.
- Makaron odcedź i rozłóż na talerze. Następnie posyp masą twarogową. Całość polej syropem z wiśni i udekoruj wiśniami.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku