Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
250 g szpinaku
1 opakowanie tofu
1 sztuka puszka krojonych pomidorów
1/2 sztuki czerwonej papryki
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki pieprzu
3 łyżki soku z cytryny
10 łyżek oleju lub oliwy
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
olej
300-400 g makaronu razowego
|
|
Sposób przyrządzania:
- Tofu pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju, aż uzyska brązowy kolor. Odstaw w ciepłe miejsce.
- Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Odcedź, odstaw i zabezpiecz przed wystygnięciem.
- Szpinak zblanszuj na łyżeczce oleju, dodaj do niego pokrojoną w kostkę paprykę i smaż, mieszając, przez 2-3 minuty. Następnie dodaj pomidory z zalewą, dopraw do smaku sokiem z cytryny i przyprawami, wymieszaj.
- Makaron wymieszaj z sosem i zrumienionym tofu.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka