Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 250 g szpinaku
- 1 opakowanie tofu
- 1 sztuka puszka krojonych pomidorów
- 1/2 sztuki czerwonej papryki
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 3 łyżki soku z cytryny
- 10 łyżek oleju lub oliwy
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- olej
- 300-400 g makaronu razowego
|
|
Sposób przyrządzania:
- Tofu pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju, aż uzyska brązowy kolor. Odstaw w ciepłe miejsce.
- Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Odcedź, odstaw i zabezpiecz przed wystygnięciem.
- Szpinak zblanszuj na łyżeczce oleju, dodaj do niego pokrojoną w kostkę paprykę i smaż, mieszając, przez 2-3 minuty. Następnie dodaj pomidory z zalewą, dopraw do smaku sokiem z cytryny i przyprawami, wymieszaj.
- Makaron wymieszaj z sosem i zrumienionym tofu.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka