Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
500 g makaronu kolanka
1 sztuka mały kalafior
500 g pieczarek
1 sztuka cebula
1 sztuka marchewka
1 sztuka liść laurowy
1 kostka rosołowa
4 łyżki śmietany
3-4 sztuki ziarenka ziela angielskiego
2 łyżki oleju
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Marchewkę oraz kalafior umyj pod bieżącą wodą i osusz. Marchewkę obierz i pokrój w talarki. Oczyszczony kalafior podziel na różyczki.
- Warzywa gotuj 15 minut w osolonej wodzie. Pieczarki oczyść i posiekaj w cienkie plasterki.
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Cebulę obierz i pokrój w plasterki, a następnie podsmaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Dodaj pokrojone pieczarki. Pod koniec smażenia do zawartości patelni wlej 1 szklankę bulionu z kostki rosołowej. Podduś.
- Do zawartości patelni dołóż ziele angielskie, liść laurowy, ugotowane marchewki oraz kalafior. Dobrze wymieszaj i zabiel śmietaną.
- Całość dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Makaron kolanka ugotuj według przepisu na opakowaniu. Odcedź i rozłóż do miseczek, po czym polej sosem z dodatkiem warzyw.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku