Dzisiaj jest: Czwartek, 14.11.2024 Imieniny: Serafina i Rogera



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Makaron z pesto


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 3 osób


Składniki

  • 50 dag  makaronu szerokie wstążki
  • duży pęczek bazylii
  • 3 ząbki  czosnku
  • 1.5 łyżek  orzeszków pinii
  • 5 dag  świeżo tartego parmezanu
  • 1/4 szklanki  oliwy
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Bazylię opłucz, osusz i posiekaj razem z czosnkiem i orzeszkami pinii. Następnie przełóż wszystko do moździerza, dodaj parmezan i wszystko razem utrzyj na gładką masę. Ciągle ucierając stopniowo dodawaj oliwę. Na końcu sos dopraw solą i pieprzem.
  2. Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, zachowując 1/4 szklanki wody z gotowania makaronu. Makaron przełóż do garnka, dodaj sos pesto, wlej wodę z gotowania makaronu i wszystko wymieszaj. Rozłóż danie na podgrzane talerze. Przed podaniem udekoruj listkami bazylii i tartym parmezanem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Poradnik Domowy


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE