Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
- 50 dag makaronu szerokie wstążki
- duży pęczek bazylii
- 3 ząbki czosnku
- 1.5 łyżek orzeszków pinii
- 5 dag świeżo tartego parmezanu
- 1/4 szklanki oliwy
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Bazylię opłucz, osusz i posiekaj razem z czosnkiem i orzeszkami pinii. Następnie przełóż wszystko do moździerza, dodaj parmezan i wszystko razem utrzyj na gładką masę. Ciągle ucierając stopniowo dodawaj oliwę. Na końcu sos dopraw solą i pieprzem.
- Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, zachowując 1/4 szklanki wody z gotowania makaronu. Makaron przełóż do garnka, dodaj sos pesto, wlej wodę z gotowania makaronu i wszystko wymieszaj. Rozłóż danie na podgrzane talerze. Przed podaniem udekoruj listkami bazylii i tartym parmezanem.
Źródło przepisu: Poradnik Domowy