Dzisiaj jest: Sobota, 19.06.2021 Imieniny: Gerwazego i Protazego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5861

Makaron z sosem brokułowo-serowym


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 1 - 2 osób


Składniki

  • 150 g  makaronu
  • 1 szklanka  śmietany 18%
  • 3 łyżki  startego parmezanu
  • 3 sztuki trójkąciki kremowego serka topionego
  • 3 łyżki  startego sera żółtego
  • 1 sztuka brokuł
  • 2 łyżki  oliwy z oliwek
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Makaron wsyp do wrzątku z dodatkiem soli i 1 łyżką oliwy z oliwek. Ugotuj al dente, po czym odcedź na sitku. Brokuł podziel na różyczki i ugotuj w osolonej wodzie na półtwardo. Odstaw do ocieknięcia.
  2. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek. Dołóż serki topione. Podgrzewaj do całkowitego rozpuszczenia, stale mieszając.
  3. Śmietanę 18% przelej do miseczki i dodaj starty parmezan. Mieszankę dołóż do składników na patelni. Wszystko starannie połącz.
  4. Do zawartości patelni dorzuć starty żółty ser. Całość podgrzewaj jeszcze przez chwilę, stale mieszając. Pod koniec dołóż różyczki brokułu. Sos dopraw do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
  5. Ugotowany makaron wyłóż na talerze i polej przygotowanym sosem z brokułami. Danie możesz posypać startym parmezanem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 250


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony owoc cytrusowy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Przyprawy, które leczą Przyprawy, które leczą

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Czy wiesz jak wielka siła tkwi w przyprawach i ziołach? "Przyprawy, które leczą. Lecznicza moc natury” to bezcenna publikacja zgranego duetu specjalistów od zdrowego odżywiania i ekologicz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE