Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
500 g makaron conchiglioni
1 sztuka cebula
pokrojona w kostkę3 ząbki czosnek
pokrojony w plasterki2 opakowania sos pomidorowy
50 g ser parmezan
starty4 łyżki bazylia
posiekana100 g oliwki
2 łyżki oliwa z oliwek
sól
do smakupapryka (przyprawa)
ostra, do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Oliwę rozgrzej na patelni i podsmaż na niej cebulę z czosnkiem przez 3 minuty. Następnie dodaj sos pomidorowy i wsyp oliwki. Dopraw do smaku solą oraz papryką.
- Sos podgotuj na małym ogniu przez 10 minut. Makaron ugotuj w osolonej wodzie i odcedź. Wymieszaj makaron z sosem i przełóż na talerze. Przed podaniem posyp parmezanem i bazylią.
Źródło przepisu: Włoskie smaki