Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 500 g makaron conchiglioni
- 1 sztuka cebula
pokrojona w kostkę - 3 ząbki czosnek
pokrojony w plasterki - 2 opakowania sos pomidorowy
- 50 g ser parmezan
starty - 4 łyżki bazylia
posiekana - 100 g oliwki
- 2 łyżki oliwa z oliwek
- sól
do smaku - papryka (przyprawa)
ostra, do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Oliwę rozgrzej na patelni i podsmaż na niej cebulę z czosnkiem przez 3 minuty. Następnie dodaj sos pomidorowy i wsyp oliwki. Dopraw do smaku solą oraz papryką.
- Sos podgotuj na małym ogniu przez 10 minut. Makaron ugotuj w osolonej wodzie i odcedź. Wymieszaj makaron z sosem i przełóż na talerze. Przed podaniem posyp parmezanem i bazylią.
Źródło przepisu: Włoskie smaki