Dzisiaj jest: Czwartek, 02.12.2021 Imieniny: Pauliny i Balbiny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Makaron zapiekany z grzybami i pomidorkami cherry


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 50 dag  makaronu rurki lub kolanka
  • 50 dag  świeżych grzybów
  • 25 dag  pomidorków cherry
  • 2 sztuki cebule dymki
  • oliwa
  • 1 sztuka cebula
  • 4 ząbki  czosnku
  • sól
  • 1 sztuka gałązka rozmarynu
  • pieprz
  • 4 sztuki jajka
  • 10 dag  startego sera żółtego
  • tłuszcz i bułka tarta do formy

Sposób przyrządzania:

  1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Gdy będzie al dente odcedź go i wymieszaj z 2 łyżkami oliwy.
  2. Grzyby, pomidorki oraz dymki oczyść i pokrój na kawałki. Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj razem z rozmarynem. Na rozgrzanej oliwie podsmaż grzyby, cebulę, czosnek oraz rozmaryn.
  3. Następnie podlej wszystko odrobiną wody i duś przez 10 minut. Pod koniec dodaj pomidorki, dymkę oraz makaron. Wymieszaj.
  4. Formę żaroodporną natłuść, obsyp bułką tartą i wyłóż makaron. Jajka roztrzep w misce, dodaj ser, sól oraz pieprz i wymieszaj. Masą jajeczną zalej zapiekankę. Piecz 25 minut w temperaturze 180 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: Smacznego!


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE