Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
50 dag makaronu rurki lub kolanka
50 dag świeżych grzybów
25 dag pomidorków cherry
2 sztuki cebule dymki
oliwa
1 sztuka cebula
4 ząbki czosnku
sól
1 sztuka gałązka rozmarynu
pieprz
4 sztuki jajka
10 dag startego sera żółtego
tłuszcz i bułka tarta do formy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Makaron ugotuj w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Gdy będzie al dente odcedź go i wymieszaj z 2 łyżkami oliwy.
- Grzyby, pomidorki oraz dymki oczyść i pokrój na kawałki. Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj razem z rozmarynem. Na rozgrzanej oliwie podsmaż grzyby, cebulę, czosnek oraz rozmaryn.
- Następnie podlej wszystko odrobiną wody i duś przez 10 minut. Pod koniec dodaj pomidorki, dymkę oraz makaron. Wymieszaj.
- Formę żaroodporną natłuść, obsyp bułką tartą i wyłóż makaron. Jajka roztrzep w misce, dodaj ser, sól oraz pieprz i wymieszaj. Masą jajeczną zalej zapiekankę. Piecz 25 minut w temperaturze 180 st. C.
Źródło przepisu: Smacznego!