Dzisiaj jest: Wtorek, 19.03.2024 Imieniny: Józefa i Bogdana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Makaron ze szpinakiem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
By wzbogacić smak makaronu ze szpinakiem, danie można doprawić gałką muszkatołową, a przed podaniem posypać startym parmezanem.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 350 g  makaron penne (rurki)
  • 200 g  serek mascarpone
  • 60 g  śmietana
    12%
  • 250 g  szpinak
    liście
  • 1 ząbek  czosnek
  • 1 łyżka  olej rzepakowy
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Szpinak opłucz, osącz. Czosnek obierz, posiekaj. Mascarpone wymieszaj ze śmietaną i dopraw solą oraz pieprzem. Makaron ugotuj w osolonym wrzątku, odcedź zachowując wodę z gotowania.
  2. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim czosnek. Po chwili dodaj szpinak. Kiedy zwiędnie, dorzuć mascarpone ze śmietaną i mieszaj, żeby rozprowadzić ser. Dodaj do sosu chochlę wody z gotowania makaronu.
  3. Makaron włóż do szpinakowego sosu, wymieszaj i rozłóż na talerze. Podawaj oprószone świeżym pieprzem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Moje smaki zycia


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 170


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE