Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 350 g makaron penne (rurki)
- 200 g serek mascarpone
- 60 g śmietana
12% - 250 g szpinak
liście - 1 ząbek czosnek
- 1 łyżka olej rzepakowy
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Szpinak opłucz, osącz. Czosnek obierz, posiekaj. Mascarpone wymieszaj ze śmietaną i dopraw solą oraz pieprzem. Makaron ugotuj w osolonym wrzątku, odcedź zachowując wodę z gotowania.
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim czosnek. Po chwili dodaj szpinak. Kiedy zwiędnie, dorzuć mascarpone ze śmietaną i mieszaj, żeby rozprowadzić ser. Dodaj do sosu chochlę wody z gotowania makaronu.
- Makaron włóż do szpinakowego sosu, wymieszaj i rozłóż na talerze. Podawaj oprószone świeżym pieprzem.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia