Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 8 - 10 osób
Składniki
- 1 sztuka cebula
- 3 ząbki czosnek
- 400 g makaron penne (rurki)
- 400 g pomidory z puszki
- 150 g passata pomidorowa
- 5 sztuk pieczarki
- 2 łyżki kapary
- 2 łyżki oliwki zielone
- 1 łyżeczka ocet balsamiczny
- 2 łyżki oliwa z oliwek
- 125 g ser mozzarella
- 1 łyżka bazylia
suszona - 1 łyżka oregano
suszone - rukola
do dekoracji - sól
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Cebulę oraz czosnek obierz, drobno posiekaj i zeszklij na rozgrzanej oliwie.
- Pomidory pokrój w kostkę i dorzuć do składników na patelni. Następnie wlej passatę pomidorową oraz 1 łyżeczkę octu balsamicznego. Dopraw do smaku solą i podgotuj.
- Gdy sos zgęstnieje, dorzuć po 1 łyżce bazylii i oregano. Pieczarki dokładnie umyj, obierz i pokrój w plastry.
- Oliwki i kapary osącz z zalewy, a następnie dodaj do sosu. Całość podgotuj jeszcze przez kilka minut, a następnie wymieszaj z makaronem.
- Mozzarellę osącz z zalewy, po czym zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Makaron przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Na wierzchu potrawy ułóż plastry pieczarek. Całość posyp startym serem. Piecz 10 minut w 180 st. C. Przed podaniem udekoruj rukolą.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku