Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



1 porcja dla: 8 - 10 osób
Składniki
1 sztuka cebula
3 ząbki czosnek
400 g makaron penne (rurki)
400 g pomidory z puszki
150 g passata pomidorowa
5 sztuk pieczarki
2 łyżki kapary
2 łyżki oliwki zielone
1 łyżeczka ocet balsamiczny
2 łyżki oliwa z oliwek
125 g ser mozzarella
1 łyżka bazylia
suszona
1 łyżka oregano
suszone
rukola
do dekoracji
sól
do smaku
|
|
|
Sposób przyrządzania:
- Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Cebulę oraz czosnek obierz, drobno posiekaj i zeszklij na rozgrzanej oliwie.
- Pomidory pokrój w kostkę i dorzuć do składników na patelni. Następnie wlej passatę pomidorową oraz 1 łyżeczkę octu balsamicznego. Dopraw do smaku solą i podgotuj.
- Gdy sos zgęstnieje, dorzuć po 1 łyżce bazylii i oregano. Pieczarki dokładnie umyj, obierz i pokrój w plastry.
- Oliwki i kapary osącz z zalewy, a następnie dodaj do sosu. Całość podgotuj jeszcze przez kilka minut, a następnie wymieszaj z makaronem.
- Mozzarellę osącz z zalewy, po czym zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Makaron przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Na wierzchu potrawy ułóż plastry pieczarek. Całość posyp startym serem. Piecz 10 minut w 180 st. C. Przed podaniem udekoruj rukolą.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku























Konkurs. Wygraj zestaw wartościowych olejów!