Przygotowanie:
Kuchnia:
śródziemnomorska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
300 g makaron penne
1/2 pęczki natka pietruszki
200 g ser ricotta
2 sztuki jajka
200 ml mleko
100 g śmietana kremówka
100 g ser żółty
starty100 g pomidory
krojone z puszki, bez skórki1 sztuka bakłażan
mały1 sztuka cukinia
mała80 g kapary
sól
do smakupieprz
do smaku1 łyżka olej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie, odcedź i odstaw do ocieknięcia. Natkę pietruszki drobno posiekaj.
- Do miski włóż ser ricotta. Następnie dodaj jajka, mleko, kremówkę, połowę startego żółtego sera i krojone pomidory. Wymieszaj wszystko dokładnie.
- Do osobnego naczynia wrzuć ugotowany makaron, natkę pietruszki oraz kapary. Składniki wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Okrągłą formę posmaruj olejem, po czym napełnij makaronem z dodatkami. Polej go 4/5 masy śmietankowej.
- Bakłażan oraz cukinię oczyść, a następnie pokrój w cienkie plasterki i wyłóż na wierzch zapiekanki. Całość polej resztą masy śmietanowej i posyp pozostałym żółtym serem. Przykryj folią aluminiową i piecz 25 minut w 200 st. C. Następnie usuń folię i zapiekaj do czasu, aż wierzch się zrumieni.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku