Dzisiaj jest: Wtorek, 14.07.2020 Imieniny: Marceliny i Bonawentury



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Makaronowa zapiekanka z bakłażanem, cukinią i ricottą


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

śródziemnomorska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Makaronowa zapiekanka z warzywami to zdrowe i pożywne danie na zimowe obiady. By wzbogacić smak zapiekanki makaronowej można dodać również fasolkę szparagową, brokuł i paprykę.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 300 g  makaron penne
  • 1/2 pęczki  natka pietruszki
  • 200 g  ser ricotta
  • 2 sztuki  jajka
  • 200 ml  mleko
  • 100 g  śmietana kremówka
  • 100 g  ser żółty
    starty
  • 100 g  pomidory
    krojone z puszki, bez skórki
  • 1 sztuka  bakłażan
    mały
  • 1 sztuka  cukinia
    mała
  • 80 g  kapary
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • 1 łyżka  olej

Sposób przyrządzania:

  1. Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie, odcedź i odstaw do ocieknięcia. Natkę pietruszki drobno posiekaj.
  2. Do miski włóż ser ricotta. Następnie dodaj jajka, mleko, kremówkę, połowę startego żółtego sera i krojone pomidory. Wymieszaj wszystko dokładnie.
  3. Do osobnego naczynia wrzuć ugotowany makaron, natkę pietruszki oraz kapary. Składniki wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  4. Okrągłą formę posmaruj olejem, po czym napełnij makaronem z dodatkami. Polej go 4/5 masy śmietankowej.
  5. Bakłażan oraz cukinię oczyść, a następnie pokrój w cienkie plasterki i wyłóż na wierzch zapiekanki. Całość polej resztą masy śmietanowej i posyp pozostałym żółtym serem. Przykryj folią aluminiową i piecz 25 minut w 200 st. C. Następnie usuń folię i zapiekaj do czasu, aż wierzch się zrumieni.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 170


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE