Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
4 sztuki jajka
80 g cukier
1 opakowanie cukier waniliowy
100 g mąka
50 g jogurt owocowy
malinowy100 g maliny
2 łyżki margaryna
cukier puder
do posypania5 listków mięta
syrop klonowy
do polania
|
|
Sposób przyrządzania:
- Białka oddziel od żółtek, a następnie umieść je w większej misce. Miksuj wraz z cukrem oraz cukrem waniliowym do momentu uzyskania gęstej piany.
- Do uzyskanej piany przesiej mąkę, dodaj żółtka i jogurt malinowy, wymieszaj.
- Na rozgrzaną margarynę wylej połowę masy. Na wierzchu ułóż 50 g malin i smaż pod przykryciem. Po 2 minutach omlet przełóż na drugą stronę i smaż dalej na rumiano przez kolejne 2 minuty. W ten sam sposób przygotuj drugi omlet.
- Gotowe omlety podawaj oprószone cukrem pudrem i polane syropem klonowym. Przed podaniem udekoruj listkami mięty i świeżymi malinami.
Źródło przepisu: Smacznego!