Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Marchewka glazurowana


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 1 kg  marchew
  • 2 łyżki  masło
  • 1 szczypta  sól
  • 1 łyżka  cukier
  • 1 sztuka  sok z wyciśniętej pomarańczy

Sposób przyrządzania:

  1. Marchewki myjemy, ścieramy skórkę, obcinamy zielone końcówki, wrzucamy do gorącej wody z dodatkiem szczypty soli.
  2. Gotujemy przez 8-10 minut, przekładamy łyżką cedzakową do rondla z grubym dnem.
  3. Do marchewek dodajemy masło, cukier, sok pomarańczowy, gotujemy na średnim ogniu przez ok. 10 minut, często potrząsając naczyniem.
  4. W tym czasie cukier w połączeniu z sokiem powinien ulec karmelizacji i pokryć marchewki apetyczną, lśniącą glazurą.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Posty : 1

Przepisy: 58


Zobacz więcej na temat:

marchewprzepisy wegetariańskie


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE