Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
8 sztuk płatów makaronu lasagne
1 sztuka cukinia
1 sztuka i 1/2 czerwonej papryki
sól
2 sztuki puszki pomidorów w całości bez skórki
pieprz
garść zielonych oliwek
1 sztuka czerwona cebula
olej
2 ząbki czosnku
150 g startego sera żółtego
bazylia
oregano
słodka papryka
|
|
|
Sposób przyrządzania:
- Makaron lasagne podgotuj w osolonej wodzie. Pomidory odsącz z zalewy, pokrój i podsmaż razem z posiekanym czosnkiem na rozgrzanym oleju. Dopraw do smaku i po 6 minutach przełóż do miski.
- Na pozostałym na patelni oleju przesmaż pokrojoną cebulę. Dodaj startą na dużych oczkach cukinię i posiekane papryki. Podlej wszystko zalewą z pomidorów i podduś. Dodaj pokrojone w plasterki oliwki i dopraw do smaku.
- 4 łyżki usmażonych pomidorów odłóż, a pozostałe pomidory dodaj do podduszonych warzyw.
- Do natłuszczonych kokilek wyłóż na przemian warstwę pomidorów, przycięte do rozmiaru foremek płaty lasagne, farsz warzywny i ser. Piecz 25 minut w 180 st. C.
Źródło przepisu: Przepisy czytelników























Konkurs. Wygraj zestaw wartościowych olejów!