Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
500 g makaronu minipenne
400 g żółtej fasoli szparagowej
1 sztuka duża cukinia
4 ząbki czosnku
3 łyżki suszonej bazylii
2 łyżeczki suszonego cząbru
3 szczypty ostrej papryki w proszku
sól
pieprz
4 łyżki oliwy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Z fasolki szparagowej usuń ogonki, pokrój ją na mniejsze kawałki i wrzuć do garnka. Przepłucz, ugotuj w osolonej wodzie i odcedź.
- Makaron ugotuj w osolonym wrzątku i odcedź.
- Na oliwie podsmaż pokrojony w plasterki czosnek. Dodaj pokrojoną w cienkie paski cukinię. Następnie dodaj makaron, fasolkę szparagową, suszoną bazylię, cząber, ostrą paprykę oraz sól i pieprz. Duś wszystko przez 3 minuty, delikatnie mieszając.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka