Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1 główka kapusta
młoda250 g boczniaki
1/2 szklanki soczewica zielona
1/2 łyżeczki curry
1.5 łyżeczek kumin
nasiona2 łyżeczki sezam ziarenka
3 łyżki olej
1 łyżka sok z cytryny
sól morska
do smakusos sojowy
do smakupieprz
świeżo mielony, do smakunatka pietruszki
do dekoracji
|
|
Sposób przyrządzania:
- Boczniaki pokrój. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju i podsmaż na niej grzyby. Dopraw je do smaku pieprzem i sosem sojowym.
- Soczewicę opłucz, zalej 1 szklanką osolonej wody z dodatkiem curry i gotuj do miękkości. Kapustę umyj i posiekaj.
- W moździerzu rozetrzyj kumin, sezam, 2 łyżki oleju oraz sok z cytryny. Otrzymaną pastę połącz z kapustą. Dodaj grzyby.
- Na koniec dodaj ugotowaną soczewicę. Wymieszaj i dopraw do smaku. Gotowe danie podawaj posypane posiekaną natką pietruszki.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku