Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Młoda kapusta z boczniakami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Młodą kapustę z boczniakami najlepiej podawać ze świeżym pieczywem lub gotowanymi ziemniaczkami.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 główka  kapusta
    młoda
  • 250 g  boczniaki
  • 1/2 szklanki  soczewica zielona
  • 1/2 łyżeczki  curry
  • 1.5 łyżeczek  kumin
    nasiona
  • 2 łyżeczki  sezam ziarenka
  • 3 łyżki  olej
  • 1 łyżka  sok z cytryny
  • sól morska
    do smaku
  • sos sojowy
    do smaku
  • pieprz
    świeżo mielony, do smaku
  • natka pietruszki
    do dekoracji

Sposób przyrządzania:

  1. Boczniaki pokrój. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju i podsmaż na niej grzyby. Dopraw je do smaku pieprzem i sosem sojowym.
  2. Soczewicę opłucz, zalej 1 szklanką osolonej wody z dodatkiem curry i gotuj do miękkości. Kapustę umyj i posiekaj.
  3. W moździerzu rozetrzyj kumin, sezam, 2 łyżki oleju oraz sok z cytryny. Otrzymaną pastę połącz z kapustą. Dodaj grzyby.
  4. Na koniec dodaj ugotowaną soczewicę. Wymieszaj i dopraw do smaku. Gotowe danie podawaj posypane posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 7

Przepisy: 53


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE