Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 główka kapusta
młoda - 250 g boczniaki
- 1/2 szklanki soczewica zielona
- 1/2 łyżeczki curry
- 1.5 łyżeczek kumin
nasiona - 2 łyżeczki sezam ziarenka
- 3 łyżki olej
- 1 łyżka sok z cytryny
- sól morska
do smaku - sos sojowy
do smaku - pieprz
świeżo mielony, do smaku - natka pietruszki
do dekoracji
|
|
Sposób przyrządzania:
- Boczniaki pokrój. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju i podsmaż na niej grzyby. Dopraw je do smaku pieprzem i sosem sojowym.
- Soczewicę opłucz, zalej 1 szklanką osolonej wody z dodatkiem curry i gotuj do miękkości. Kapustę umyj i posiekaj.
- W moździerzu rozetrzyj kumin, sezam, 2 łyżki oleju oraz sok z cytryny. Otrzymaną pastę połącz z kapustą. Dodaj grzyby.
- Na koniec dodaj ugotowaną soczewicę. Wymieszaj i dopraw do smaku. Gotowe danie podawaj posypane posiekaną natką pietruszki.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku