Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
- 1 kg młodych ziemniaków
- 1 pęczek koperku
- 1 pęczek szczypiorku
- Sos miodowy
- 120 ml oleju rzepakowego
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki octu winnego
- miód
- sól
- pieprz
- Sos musztardowy
- 3 łyżki majonezu
- 5 łyżek jogurtu naturalnego
- 1-2 łyżki musztardy
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki oczyść i gotuj przez 15-20 minut w osolonym wrzątku. Odcedź je i ostudź. Gdy przestygną obierz je z łupinek i pokrój w talarki.
- Posiekaj koperek i szczypiorek. Posyp ziemniaki i dokładnie wymieszaj.
- Sos miodowy: Do oleju dodaj zmiażdżony przez praskę czosnek i wlej ocet winny. Dopraw miodem, solą oraz pieprzem i wymieszaj.
- Sos musztardowy: Majonez wymieszaj dokładnie z jogurtem i dodaj musztardę. Dopraw solą oraz pieprzem i wymieszaj, aby powstał gładki sos.
- Obydwa sosy przełóż do miseczek. Podawaj z ziemniakami.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka