Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
500 g młodego bobu
1 pęczek koperku
2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
4 łyżki bułki tartej
3 łyżki świeżo startego parmezanu
1 łyżka brązowego cukru
2 ząbki czosnku
kilka kropli soku z cytryny
sól
świeżo zmielony pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Koperek i czosnek drobno posiekaj. Bób dokładnie wypłucz w zimnej wodzie, wrzuć do garnka i zalej wodą w proporcjach 1:2 (1 część bobu na 2 części wody). Zagotuj, dodaj łyżeczkę cukru, łyżkę posiekanego koperku oraz sól. Gotuj jeszcze 15 minut.
- Czosnek podsmaż na rozgrzanej oliwie. Dodaj kilka kropli soku z cytryny oraz bułkę tartą. Wymieszaj wszystko i smaż, aż bułka się zezłoci.
- Bób odcedź i wymieszaj z bułką tartą. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Przed podaniem posyp tartym parmezanem oraz koperkiem.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka