Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
1 kg kapusta czerwona
1/2 kg kapusta kiszona czerwona
1 sztuka marchew
duża2 sztuki cebula czerwona
1 ząbek czosnek
duży2 sztuki jabłka
5 sztuk śliwki mrożone
3/4 szklanki bulion warzywny
3 łyżki olej
1 sztuka liście laurowe
2 ziarenka ziele angielskie
2 sztuki goździki
3 kulki jałowiec
1/2 łyżeczki kminek
1/2 łyżeczki tymianek
suszony1/2 łyżeczki estragon
sól
do smakupieprz
do smaku2 łyżki sok z cytryny
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kapustę kiszoną odciśnij. Świeżą kapustę oczyść, wytnij głąb i poszatkuj. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebule i czosnek obierz. Czosnek przeciśnij przez praskę, a cebulę pokrój w półplasterki.
- W garnku rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę z czosnkiem. Kiszoną i świeżą kapustę wymieszaj z marchewką i dodaj do cebuli z czosnkiem. Chwilę razem podsmaż po czym podlej bulionem. Dodaj listek laurowy, ziele angielskie, goździki i jałowiec. Na koniec dopraw do smaku solą, pieprzem, kminkiem, tymiankiem i estragonem. Wymieszaj i zagotuj, po czym zmniejsz ogień i duś pod przykryciem przez 35 minut.
- Śliwki rozmroź, osącz i pokrój na mniejsze kawałki. Jabłka umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Owoce dodaj do kapusty i duś jeszcze 15 minut.
- Na koniec dopraw bigos do smaku i wymieszaj z sokiem z cytryny. Przed podaniem bigosu wyjmij liść laurowy, ziele angielskie, goździki oraz jałowiec.
Źródło przepisu: Smacznego!