Przygotowanie:
Kuchnia:
fusion (mix)
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 15 osób
Składniki
- 4 sztuki buraki
- 100 g mąka pszenna
- 150 g mąka żytnia
- 4 łyżki kakao
gorzkie - 3/4 łyżeczki proszek do pieczenia
- 1 łyżka przyprawa korzenna
- 1 łyżka cukier waniliowy
- 150 g cukier
drobnomielony - 2 sztuki jajka
wielkość L - 80 g olej kokosowy
- 80 ml kefir
ewentualnie maślanka - 50 g sezam ziarenka
- 1 opakowanie serek mascarpone
- 1 opakowanie śmietana
36% - 1 łyżeczka cukier puder
- koraliki dekoracyjne, jadalne
do dekoracji
|
|
Sposób przyrządzania:
- Buraki szorujemy pod gorącą wodą, osuszamy i zawijamy w folię aluminiową. Tak przygotowane pieczemy w ok. 180°C, sprawdzając stan upieczenia (patyczkiem). Warto tę czynność wykonać dzień wcześniej, żeby nie czekać na ostygnięcie.
- Upieczone buraki obieramy ze skórki, a następnie miksujemy uzyskując ok. 350 ml musu.
- Suche składniki łączymy ze sobą. Do musu buraczanego dodajemy jajka, rozpuszczony olej kokosowy i kefir (maślankę). Następnie połączone wcześniej składniki suche i całość dokładnie mieszamy.
- Przygotowujemy szprycę. Przy jej pomocy nakładamy ciasto do foremek. Ciastka pieczemy w temp. 180°C przez ok. 25 minut lub do suchego patyczka.
- Do misy miksera przekładamy mascarpone i śmietanę 36% (w równych proporcjach).
- Dodajemy cukier puder i miksujemy na najwyższych prędkościach przez 3?5 minut. Po tym czasie dodajemy łyżkę kakao i na mniejszych obrotach je mieszamy.
- Przygotowujemy szprycę, wkładamy do niej część masy. Można zrobić większy szlaczek na górze, a pobocza ozdobić drobnymi kwiatkami. Sam szczyt muffinki oprószamy sezamem. W każdym kwiatku umieszczamy po jednym jadalnym koraliku.
Źródło przepisu: Przepis otrzymany z publikacji prasowej FlyPR