Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
- 2 sztuki jabłko
średnie - 8 łyżek żurawina
- 16 sztuk muszle makaronowe
- 1 szklanka śmietana kremówka
- 2 sztuki jajka
- 6 łyżek cukier trzcinowy
- masło
do formy - mięta
do dekoracji - sól
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Śmietanę przelej do miski i dokładnie wymieszaj z 4 łyżkami cukru oraz 2 jajkami. Mieszaj, aż powstanie gładki sos. Makaron ugotuj w osolonej wodzie, odcedź.
- Jabłka umyj, obierz i pokrój na małe kawałki. Następnie przełóż owoce do garnka, podlej je odrobiną wody i podgrzewaj, aż jabłka zmiękną.
- Do jabłek dodaj umytą żurawinę. Składniki podgrzewaj przez chwilę, do miękkości. Dodaj pozostały cukier.
- Ugotowany makaron ułóż w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i wypełnij duszonymi owocami. Następnie zalej wszystko masą śmietanową.
- Tak przygotowaną zapiekankę piecz 20 minut w 180 st. C. Przed podaniem udekoruj miętą.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku