Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
6 sztuk buraki
3 łyżki oliwa z oliwek
1/2 sztuki sok z cytryny
100 g suszone morele
6 gałązek tymianek
1 ząbek czosnek
sól
do smakupieprz czarny
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Buraki dokładnie myjemy i skrapiamy je delikatnie oliwą, sokiem z cytryny i nacieramy roztartym czosnkiem, dodajemy po gałązce tymianku.
- Pojedyncze buraki zawijamy w folię aluminiową. Tak przygotowane buraki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut, aż staną się miękkie.
- Następnie upieczone buraki delikatnie studzimy, zdejmujemy z nich folię i przekładamy do naczynia do zapiekania. Nacinamy górę buraków do których wkładamy suszone morele, delikatnie jeszcze raz polewamy wszystko oliwą z dodatkiem tymianku, czosnku i odrobiną soku z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Pieczemy jeszcze przez ok. 15 minut.
Źródło przepisu: Przepis otrzymany z publikacji prasowej 38pr.pl