Dzisiaj jest: Czwartek, 21.01.2021 Imieniny: Agnieszki, Dzień Babci



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5860

Nadziewane pieczone buraki w sosie tymiankowym


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Buraki swoje właściwości lecznicze zawdzięcza min. betalainom. Dzięki nim zwiększamy swoją odporność oraz pozytywnie wpływamy na jakość naszej krwi.

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 6 sztuk  buraki
  • 3 łyżki  oliwa z oliwek
  • 1/2 sztuki  sok z cytryny
  • 100 g  suszone morele
  • 6 gałązek  tymianek
  • 1 ząbek  czosnek
  • sól
    do smaku
  • pieprz czarny
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Buraki dokładnie myjemy i skrapiamy je delikatnie oliwą, sokiem z cytryny i nacieramy roztartym czosnkiem, dodajemy po gałązce tymianku.
  2. Pojedyncze buraki zawijamy w folię aluminiową. Tak przygotowane buraki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut, aż staną się miękkie.
  3. Następnie upieczone buraki delikatnie studzimy, zdejmujemy z nich folię i przekładamy do naczynia do zapiekania. Nacinamy górę buraków do których wkładamy suszone morele, delikatnie jeszcze raz polewamy wszystko oliwą z dodatkiem tymianku, czosnku i odrobiną soku z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Pieczemy jeszcze przez ok. 15 minut.
Smacznego!


Źródło przepisu: Przepis otrzymany z publikacji prasowej 38pr.pl


Przepis dodany przez:

Posty : 411

Przepisy: 34


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony owoc cytrusowy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Zacukrzony mózg Zacukrzony mózg

Mike Dow

Wydawnictwo: Vital


Czy wiesz, że mając zacukrzony mózg możesz być bardziej podatny na choroby? Współczesna dieta, która obecnie jest przepełniona cukrem i tłuszczami trans (złymi tłuszczami), to niestety dro

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE