Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 5 - 10 osób
Składniki
- 5 sztuk ziemniaki
duże, podłużne - 200 g fasola czerwona konserwowa
- 1 sztuka cebula
- 4 sztuki jajka
- 3 sztuki pomidory
- 1 sztuka ogórek kiszony
- 1 sztuka papryka zielona
- sól
do smaku - pieprz
do smaku - 4 łyżki majonez
- 2 łyżki sos sojowy
- 2 ząbki czosnek
- 1 łyżka koperek
posiekany
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki wyszoruj, zawiń je w folię aluminiową . Piecz nad żarzącymi się węglami do czasu, aż warzywa zmiękną (50 min.).
- Jajka ugotuj na twardo, obierz i wraz z pomidorami oraz ogórkiem kiszonym pokrój w kostkę. Paprykę umyj i po wydrążeniu gniazda nasiennego pokrój w małe kawałki. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Fasolę odsącz z zalewy.
- Jajka, pomidory, ogórek kiszony, fasolę, paprykę oraz cebulę włóż do miski. Dodaj majonez, sos sojowy i posiekany koperek. Składniki dobrze połącz. Dopraw do smaku przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem.
- Upieczone ziemniaki wyjmij z folii i przekrój wzdłuż na pół. Wydrąż miąższ, pokrój go w kostkę i wymieszaj z przygotowanym farszem. Połówki ziemniaków napełnij nadzieniem. Przed podaniem potrawę posyp koperkiem.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku