Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 5 - 10 osób
Składniki
5 sztuk ziemniaki
duże, podłużne200 g fasola czerwona konserwowa
1 sztuka cebula
4 sztuki jajka
3 sztuki pomidory
1 sztuka ogórek kiszony
1 sztuka papryka zielona
sól
do smakupieprz
do smaku4 łyżki majonez
2 łyżki sos sojowy
2 ząbki czosnek
1 łyżka koperek
posiekany
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki wyszoruj, zawiń je w folię aluminiową . Piecz nad żarzącymi się węglami do czasu, aż warzywa zmiękną (50 min.).
- Jajka ugotuj na twardo, obierz i wraz z pomidorami oraz ogórkiem kiszonym pokrój w kostkę. Paprykę umyj i po wydrążeniu gniazda nasiennego pokrój w małe kawałki. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Fasolę odsącz z zalewy.
- Jajka, pomidory, ogórek kiszony, fasolę, paprykę oraz cebulę włóż do miski. Dodaj majonez, sos sojowy i posiekany koperek. Składniki dobrze połącz. Dopraw do smaku przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem.
- Upieczone ziemniaki wyjmij z folii i przekrój wzdłuż na pół. Wydrąż miąższ, pokrój go w kostkę i wymieszaj z przygotowanym farszem. Połówki ziemniaków napełnij nadzieniem. Przed podaniem potrawę posyp koperkiem.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku