Dzisiaj jest: Wtorek, 30.11.2021 Imieniny: Andrzeja i Konstantego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Nadziewane ziemniaki


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Nadmiar nadzienia, który nie zmieścił się do ziemniaków można włożyć między ziemniakami i upiec razem z nimi. Nadziewane ziemniaki można również przygotować w wersji mięsnej i do nadzienia dodać pokrojony w kostkę i podsmażony boczek.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 8 sztuk  ziemniaki
    duże
  • 1 sztuka  cebula
  • 30 g  masło
  • 1 pęczek  szczypior
  • 200 g  groszek zielony
    mrożony
  • 125 g  ser
    starty
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    świeżo zmielony, do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Ziemniaki dokładnie umyj i ponakłuwaj widelcem. Następnie zawiń je w folię aluminiową i piecz 50 minut w 200 st. C.
  2. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Następnie podsmaż ją na połowie rozgrzanego na patelni masła. Zeszkloną cebulę przełóż do miski.
  3. Szczypior opłucz, osusz i posiekaj. Ziemniaki wyjmij z piekarnika i z każdego odetnij cienkie wieczko. Wydrąż za pomocą łyżeczki miąższ.
  4. Wieczka z ziemniaków oraz wydrążony miąższ rozgnieć widelcem i wymieszaj z cebulą. Następnie dodaj groszek, starty ser i szczypiorek. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i wymieszaj.
  5. Powstałą masą wypełnij wydrążone ziemniaki i piecz 15 minut w 200 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: Dania zapiekane


Przepis dodany przez:

Posty : 8

Przepisy: 59


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE