Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 8 - 10 osób
Składniki
- Ciasto
1 sztuka jajko
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka oleju rzepakowego
1 szczypta sody
10-12 sztuk płaskich łyżek mąki pszennej
1/2 szklanki mleka
2-3 sztuki garści listków bazylii
- Farsz
duża kulka mozzarelli pokrojona w małe kawałki
1/2 szklanki czarnych oliwek pokrojonych w plasterki
10 sztuk pomidorków koktajlowych pokrojonych w ćwiartki
2 sztuki garści drobno posiekanych orzechów laskowych
2 sztuki garści posiekanych listków bazylii
olej rzepakowy
świeżo zmielony czarny pieprz
sól
- Dodatkowo
2-3 sztuki czarne oliwki do dekoracji
kilka orzechów do dekoracji
listki bazylii do dekoracji
|
|
Sposób przyrządzania:
- Jajko zmiksuj z mąką, sodą, olejem, solą i mlekiem. Bazylię rozdrobnij blenderem i wymieszaj z przygotowanym ciastem. Odstaw na 20 minut. Następnie smaż naleśniki na mocno rozgrzanej patelni.
- Farsz: Mozzarellę, pomidorki, oliwki, orzechy oraz bazylię podsmaż razem przez kilka minut, aż mozzarella zacznie się topić, a pomidorki puszczą sok. Dopraw farsz do smaku solą i pieprzem.
- Porcję gorącego nadzienia ułóż na połowie naleśnika. Następnie złóż go na pół i jeszcze raz na pół, aby powstał trójkąt. Kontynuuj do wyczerpania składników. Wierzch naleśników posyp pokrojonymi w plasterki oliwkami i posiekanymi orzechami. Przed podaniem udekoruj listkami bazylii.
Źródło przepisu: przyślij przepis!