Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 8 - 10 osób
Składniki
- Ciasto
- 1 sztuka jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 szczypta sody
- 10-12 sztuk płaskich łyżek mąki pszennej
- 1/2 szklanki mleka
- 2-3 sztuki garści listków bazylii
- Farsz
- duża kulka mozzarelli pokrojona w małe kawałki
- 1/2 szklanki czarnych oliwek pokrojonych w plasterki
- 10 sztuk pomidorków koktajlowych pokrojonych w ćwiartki
- 2 sztuki garści drobno posiekanych orzechów laskowych
- 2 sztuki garści posiekanych listków bazylii
- olej rzepakowy
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sól
- Dodatkowo
- 2-3 sztuki czarne oliwki do dekoracji
- kilka orzechów do dekoracji
- listki bazylii do dekoracji
|
|
Sposób przyrządzania:
- Jajko zmiksuj z mąką, sodą, olejem, solą i mlekiem. Bazylię rozdrobnij blenderem i wymieszaj z przygotowanym ciastem. Odstaw na 20 minut. Następnie smaż naleśniki na mocno rozgrzanej patelni.
- Farsz: Mozzarellę, pomidorki, oliwki, orzechy oraz bazylię podsmaż razem przez kilka minut, aż mozzarella zacznie się topić, a pomidorki puszczą sok. Dopraw farsz do smaku solą i pieprzem.
- Porcję gorącego nadzienia ułóż na połowie naleśnika. Następnie złóż go na pół i jeszcze raz na pół, aby powstał trójkąt. Kontynuuj do wyczerpania składników. Wierzch naleśników posyp pokrojonymi w plasterki oliwkami i posiekanymi orzechami. Przed podaniem udekoruj listkami bazylii.
Źródło przepisu: przyślij przepis!