Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 500 ml mleko
- 2 sztuki jajka
- 100 g mąka tortowa
- 40 g masło
- oliwa z oliwek
- 120 g pomidorki koktajlowe
- 2 gałązki bazylia
- 1/2 sztuki sok z cytryny
- 2 łyżki ser parmezan
starty - 1 kg szparagi
- olej
do smażenia - cukier
do smaku - sól
do smaku
- Sos:
- 50 g masło
- 50 g mąka tortowa
- 100 ml sok pomarańczowy
- 100 g śmietana kremówka
- 100 g ser ementaler
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mleko wlej do miski. Dodaj szczyptę soli, jajka oraz mąkę i zmiksuj na gładkie ciasto. Następnie dolej roztopione, lekko ciepłe masło i wymieszaj. Ciasto odstaw na 30 minut. Pomidorki pokrój w drobną kostkę, bazylię posiekaj i razem z parmezanem wrzuć do ciasta. Rozgrzej patelnię, posmaruj olejem i usmaż grube naleśniki.
- W garnku rozgrzej masło, dosyp mąkę i przygotuj jasną zasmażkę. Zalej 250 ml wody z sokiem pomarańczowym, ubij i zagotuj, stale mieszając. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dodaj śmietanę ze startym serem.
- Ze szparagów odetnij zdrewniałe końce. Zielonych szparagów nie obieraj, białe cienko obierz. Szparagi gotuj osobno przez chwilę w osolonej wodzie. Do zielonych dodaj sok z cytryny, a do białych trochę cukru. Podgotowane szparagi wyjmij i schłodź w zimnej wodzie. Osącz, poprzekrawaj wzdłuż na pół i owiń naleśnikami.
- Brytfannę wysmaruj oliwą z oliwek i włóż do niej naleśniki. Piecz przez 15 minut w 180 st. C. Następnie wyjmij, zalej sosem i dopiecz w 230 st. C, aż do zrumienienia.
Źródło przepisu: Smacznego!