Dzisiaj jest: Piątek, 25.09.2020 Imieniny: Aurelii i Ładysława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Naleśniki faszerowane szparagami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Naleśniki faszerowane szparagami to przepis na smaczne i efektowne danie wegetariańskie.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 500 ml  mleko
  • 2 sztuki  jajka
  • 100 g  mąka tortowa
  • 40 g  masło
  • oliwa z oliwek
  • 120 g  pomidorki koktajlowe
  • 2 gałązki  bazylia
  • 1/2 sztuki  sok z cytryny
  • 2 łyżki  ser parmezan
    starty
  • 1 kg  szparagi
  • olej
    do smażenia
  • cukier
    do smaku
  • sól
    do smaku
    Sos:
  • 50 g  masło
  • 50 g  mąka tortowa
  • 100 ml  sok pomarańczowy
  • 100 g  śmietana kremówka
  • 100 g  ser ementaler
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Mleko wlej do miski. Dodaj szczyptę soli, jajka oraz mąkę i zmiksuj na gładkie ciasto. Następnie dolej roztopione, lekko ciepłe masło i wymieszaj. Ciasto odstaw na 30 minut. Pomidorki pokrój w drobną kostkę, bazylię posiekaj i razem z parmezanem wrzuć do ciasta. Rozgrzej patelnię, posmaruj olejem i usmaż grube naleśniki.
  2. W garnku rozgrzej masło, dosyp mąkę i przygotuj jasną zasmażkę. Zalej 250 ml wody z sokiem pomarańczowym, ubij i zagotuj, stale mieszając. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dodaj śmietanę ze startym serem.
  3. Ze szparagów odetnij zdrewniałe końce. Zielonych szparagów nie obieraj, białe cienko obierz. Szparagi gotuj osobno przez chwilę w osolonej wodzie. Do zielonych dodaj sok z cytryny, a do białych trochę cukru. Podgotowane szparagi wyjmij i schłodź w zimnej wodzie. Osącz, poprzekrawaj wzdłuż na pół i owiń naleśnikami.
  4. Brytfannę wysmaruj oliwą z oliwek i włóż do niej naleśniki. Piecz przez 15 minut w 180 st. C. Następnie wyjmij, zalej sosem i dopiecz w 230 st. C, aż do zrumienienia.
Smacznego!


Źródło przepisu: Smacznego!


Przepis dodany przez:

Posty : 10

Przepisy: 76


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE