Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
3/4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka maślanki
2 sztuki jajka
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki płynnego miodu
2 łyżki rozpuszczonej gorzkiej czekolady
3 łyżki zmielonych orzechów laskowych
masło klarowane do smażenia
- Farsz
60 dag białego sera
2 sztuki żółtka
20 dag cukru pudru
2 łyżki zmielonych migdałów
skórka otarta z cytryny
1 szklanka bitej śmietany 36%
kilka kropli zapachu migdałowego
|
|
|
Sposób przyrządzania:
- Jajka zmiksuj z miodem i maślanką. Dodaj przesianą mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Miksuj wszystko przez kilka minut. Gotowe ciasto odstaw na 15 minut, a następnie dodaj czekoladę, orzechy i dokładnie wszystko wymieszaj.
- Smaż cienkie naleśniki.
- Ser zmiel. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem na pianę i połącz z serem. Masę wymieszaj z migdałami i skórką z cytryny. Na końcu delikatnie połącz ze sztywną śmietaną i zapachem.
- Każdy naleśnik posmaruj grubą warstwą kremu, zawiń w rulon.
- Podawaj pokrojone w grube plastry z dowolnymi słodkimi sosami lub czekoladą na gorąco.
Źródło przepisu: Twoje przepisy























Konkurs. Wygraj zestaw wartościowych olejów!