Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka maślanki
- 2 sztuki jajka
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżki rozpuszczonej gorzkiej czekolady
- 3 łyżki zmielonych orzechów laskowych
- masło klarowane do smażenia
- Farsz
- 60 dag białego sera
- 2 sztuki żółtka
- 20 dag cukru pudru
- 2 łyżki zmielonych migdałów
- skórka otarta z cytryny
- 1 szklanka bitej śmietany 36%
- kilka kropli zapachu migdałowego
|
|
Sposób przyrządzania:
- Jajka zmiksuj z miodem i maślanką. Dodaj przesianą mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Miksuj wszystko przez kilka minut. Gotowe ciasto odstaw na 15 minut, a następnie dodaj czekoladę, orzechy i dokładnie wszystko wymieszaj.
- Smaż cienkie naleśniki.
- Ser zmiel. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem na pianę i połącz z serem. Masę wymieszaj z migdałami i skórką z cytryny. Na końcu delikatnie połącz ze sztywną śmietaną i zapachem.
- Każdy naleśnik posmaruj grubą warstwą kremu, zawiń w rulon.
- Podawaj pokrojone w grube plastry z dowolnymi słodkimi sosami lub czekoladą na gorąco.
Źródło przepisu: Twoje przepisy