Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- ciasto:
- 1.5 szklanek mąka tortowa
- 1 szklanka woda gazowana
- 1 szklanka mleko
- 3/4 łyżeczki sól
- 1 łyżka olej
- 3 sztuki jajka
- Farsz:
- 2 sztuki gruszki
- 3 sztuki jabłka
- 3 sztuki pomarańcze
- 80 g morele
suszone - 3/4 szklanki cukier
- 200 g ryż
- 2 łyżki masło
- 3 łyżki śmietana
30% - 1 sztuka skórka z cytryny
- Sos:
- 2 łyżki miód
- 1 sztuka sok z cytryny
- 1 szczypta mąka ziemniaczana
|
|
Sposób przyrządzania:
- Do miski wsyp mąkę. Dodaj wodę, mleko, sól, olej i jajka. Zmiksuj wszystko na gładkie ciasto i odstaw na 30 minut.
- Rozgrzej patelnię do naleśników i smaż je kolejno na złoty kolor.
- Owoce obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Morele drobno posiekaj. Z 3 pomarańczy wyciśnij sok. Cytrynę umyj, zetrzyj skórkę i wyciśnij sok.
- Ryż ugotuj w osolonej wodzie, odcedź.
- Do garnka wlej sok pomarańczowy i zagotuj go z cukrem. Następnie wsyp pokrojone owoce i gotuj na małym ogniu przez 2 minuty. Owoce osącz na sitku, sos zostaw na później.
- Na patelni rozgrzej masło. Włóż ryż, wlej śmietanę, posyp skórką z cytryny i chwilę podsmaż. Następnie całość przełóż do miski, dodaj owoce i wymieszaj. Przestudź.
- Sok pomarańczowy, w którym gotowały się owoce zagotuj ponownie z miodem. Dopraw wyciśniętym sokiem z cytryny. Zagęść niewielką ilością mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w zimnej wodzie. Chwilę razem podgotuj.
- Na każdy naleśnik nałóż porcję farszu i zwiń je jak gołąbki. Ułóż na talerzu, udekoruj kawałkami owoców oraz listkami melisy. Na koniec polej przygotowanym sosem.
Źródło przepisu: Twój poradnik i kropka