Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- Naleśniki:
- 2 sztuki jajka
- 1 szklanka mąka
- 1/2 szklanki mleko
- 1/2 szklanki woda
- sól
do smaku - olej rzepakowy
- Syrop:
- 3 sztuki pomarańcze
duże - 5 łyżek miód
- 2 łyżki cukier
- 3 łyżki rodzynki
- 3 łyżki płatki migdałowe
prażone - 3 łyżki skórka pomarańczowa
kandyzowana
- Dodatkowo:
- masło
|
|
Sposób przyrządzania:
- Jajka, mąkę, mleko, szczyptę soli i olej zmiksuj na gładkie ciasto. Dodaj tyle wody, aby ciasto miało odpowiednią konsystencję.
- Z tak przygotowanego ciasta usmaż cienkie naleśniki.
- Miód, cukier, rodzynki, sok wyciśnięty z 2 pomarańczy i kandyzowaną skórkę pomarańczową wymieszaj i podgrzewaj, aż cukier się rozpuści.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i ułóż w nim złożone w harmonijkę naleśniki. Zalej je syropem. Piecz 15 minut w 160 st. C. Przed podaniem udekoruj kawałkami pomarańczy i płatkami migdałowymi.
Źródło przepisu: Twój poradnik i kropka