Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- Naleśniki:
2 sztuki jajka
1 szklanka mąka
1/2 szklanki mleko
1/2 szklanki woda
sól
do smakuolej rzepakowy
- Syrop:
3 sztuki pomarańcze
duże5 łyżek miód
2 łyżki cukier
3 łyżki rodzynki
3 łyżki płatki migdałowe
prażone3 łyżki skórka pomarańczowa
kandyzowana
- Dodatkowo:
masło
|
|
Sposób przyrządzania:
- Jajka, mąkę, mleko, szczyptę soli i olej zmiksuj na gładkie ciasto. Dodaj tyle wody, aby ciasto miało odpowiednią konsystencję.
- Z tak przygotowanego ciasta usmaż cienkie naleśniki.
- Miód, cukier, rodzynki, sok wyciśnięty z 2 pomarańczy i kandyzowaną skórkę pomarańczową wymieszaj i podgrzewaj, aż cukier się rozpuści.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i ułóż w nim złożone w harmonijkę naleśniki. Zalej je syropem. Piecz 15 minut w 160 st. C. Przed podaniem udekoruj kawałkami pomarańczy i płatkami migdałowymi.
Źródło przepisu: Twój poradnik i kropka