Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 5 osób
Składniki
- 1/2 l śmietana
12%, słodka - 1 łyżka oliwa
- 1 szklanka mąka
- 4 sztuki żółtko z jajka
- 4 sztuki białko z jajka
- sól
do smaku - 2 łyżki natka pietruszki
posiekana - oliwa
lub kawałek sloniny do smarowania rozgrzanej patelni - ser parmezan
utarty
|
|
Sposób przyrządzania:
- Do miksera wlewamy śmietanę, sól, żółtka, oliwę.
- Składniki miksujemy na średnich obrotach, aż się połączą, dodajemy mąkę i miksujemy nadal, a ż ciasto będzie jednolite i gładkie o płynnej konsystencji.
- Ciasto przelewamy do miski, łączymy z posiekaną pietruszką oraz pianą ubitą z białek, dokładnie, ale delikatnie mieszamy drewnianą łyżką i od razu smażymy na dobrze wygrzanej, wysmarowanej kawałkiem słoniny patelni, rumieniąc każdy naleśnik z obu stron.
- Podajemy gorące z dodatkiem utartego parmezanu.