Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
1 sztuka jajko
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki gryczanej
1 szklanka piwa
1 szklanka wody mineralnej gazowanej
sól
pieprz
olej
- Farsz
1/2 kg ziemniaków
40 dag białego sera półtłustego
1 sztuka średnia cebula
1 sztuka mała czerwona papryka
2 łyżki posiekanej dymki
10 dag pieczarek
świeżo zmielony pieprz
1 łyżka oleju
|
|
Sposób przyrządzania:
- Wymieszane mąki zmiksuj z jajkiem, wodą i piwem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw na 30 minut. Następnie wlej 2 łyżki oleju, wymieszaj.
- Na patelni do naleśników usmaż cienkie placki.
- Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie, odcedzone przepuść przez praskę. Utrzyj je z serem.
- Cebulę, paprykę bez gniazd nasiennych, pieczarki drobno posiekaj, mocno podsmaż i dodaj do masy serowej. Wymieszaj, posyp dymką i pieprzem.
- Naleśniki posmaruj warstwą nadzienia, zawiń w rulon. Podawaj podsmażone na dowolnym tłuszczu.
Źródło przepisu: Twoje przepisy