Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 8 osób
Składniki
4 sztuki brzoskwinie
3 łyżeczki miodu
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżeczki masła
1/2 łyżeczki cynamonu
2 sztuki goździki
1 szklanka mąki
1 sztuka jajko
1 łyżka oleju rzepakowego
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody gazowanej
1 szczypta soli
|
|
Sposób przyrządzania:
- Do miski wsyp mąkę. Dodaj jajko, olej, mleko, sól oraz wodę i zmiksuj na jednolite ciasto. Na rozgrzanej patelni usmaż naleśniki.
- Brzoskwinie umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzej miód z masłem oraz sokiem cytrynowym, goździkami i cynamonem. Gdy się zagotuje dodaj pokrojone brzoskwinie i smaż, aż będą miękkie, a sos zgęstnieje. Podawaj na ciepło z naleśnikami.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka