Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- Ciasto
- 6 sztuk jajek
- 1/3 szklanki cukru
- 1 sztuka i 1/2 szklanki śmietany 12%
- 250 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- Farsz
- 1 sztuka budyń z cukrem o smaku malinowym
- 400 ml mleka
- 1 łyżka cukru
- 100-150 ml śmietany kremówki
- 300-400 g malin
- Dodatkowo
- olej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Farsz: Budyń ugotuj według przepisu na opakowaniu, ale na 400 ml mleka.
- Śmietanę ubij z dodatkiem łyżki cukru. Następnie wymieszaj ją z budyniem.
- Ciasto naleśnikowe: Żółtka wbij do miski. Dodaj cukier i utrzyj na kogel-mogel. Następnie dodaj śmietanę, mąkę pszenną oraz sól i ponownie zmiksuj. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z ciastem. Z powstałego ciasta usmaż naleśniki.
- Na naleśniki nałóż porcje budyniu oraz maliny i składaj placki w trójkąty. Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka