Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 160 g mąka
- 2 sztuki jajka
- 250 ml mleko
- 100 ml woda
- 30 g masło
- 2 łyżki olej rzepakowy
- 1 szczypta sól
- 3 sztuki jabłka
- 3 łyżki cukier
- 2 łyżki śmietana
18% - 1 opakowanie cukier waniliowy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Jajka rozkłóć. Dodaj mleko, wodę, mąkę i szczyptę cukru. Zmiksuj na gładką masę, po czym odstaw na 30 minut.
- Jabłka przekrój na ćwiartki, usuń nasiona i pokrój w cienkie plasterki. Na patelni rozpuść masło i podsmaż na nim jabłka. Dodaj do nich cukier i smaż przez 7 minut. Śmietanę wymieszaj z cukrem wanilinowym.
- Patelnię wysmaruj olejem i smaż na niej naleśniki z przygotowanego wcześniej ciasta. Każdy naleśnik złóż w trójkąt, a do środka włóż podsmażone jabłka. Podawaj z waniliową śmietanką.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia