Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 5 - 6 osób
Składniki
2 szklanki mąka
2 sztuki jajka
2 łyżki oliwa
1 szczypta sól
1 szklanka mleko
3 sztuki jabłka
2 łyżki cukier puder
2 łyżki sok z cytryny
1 łyżka miód
masło
do smażenia, może być pół na pół z oliwą
|
|
Sposób przyrządzania:
- Przygotowujemy ciasto: do głębokiej miski sypiemy przez sito mąkę, dodajemy 1/2 szklanki mleka, roztrzepane całe jajka, sól, oliwę i ucieramy ciasto drewnianą łyżką, aż składniki dokładnie się połączą.
- Dodajemy małymi partiami pozostałe mleko (gdy trzeba dodajemy nieco więcej niż w przepisie).
- Dobrze wyrobione ciasto odstawiamy na 2 godziny w chłodne miejsce.
- Z umytych, obranych ze skórki jabłek usuwamy gniazda nasienne i kroimy w krążki, tak cienkie jak kartka papieru.
- Układamy je na talerzu, posypujemy cukrem pudrem, polewamy sokiem z cytryny z miodem, przykrywamy i odstawiamy na 2 godziny w chłodne miejsce.
- Na dużej patelni i dobrze rozgrzanym tłuszczu rozlewamy niewielką ilość ciasta, formujemy, ruszając patelnią, naleśnik.
- Na każdy nakładamy 4 krążki jabłek.
- Gdy spodnia strona naleśnika dobrze się zrumieni, przerzucamy go na drugą stronę i dosmażamy.
- Najlepiej smakują prosto z patelni, podane na wygrzanym talerzu, posypane cukrem pudrem.