Dzisiaj jest: Czwartek, 26.05.2022 Imieniny: Filipa i Pauliny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Naleśniki z kapustą


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 1/2 szklanki  mąki pszennej
  • 1/2 szklanki  mąki kukurydzianej
  • 1 sztuka jajko
  • 1/2 szklanki  mleka
  • 3/4 szklanki  wody
  • 2 łyżki  oleju
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki  posiekanego pora
  • 1/4 szklanki  śmietanki
  • tłuszcz do smażenia
    Farsz
  • 1 sztuka mała główka białej kapusty
  • 3 łyżki  kukurydzy konserwowej
  • 3 łyżki  groszku konserwowego
  • 2 sztuki cebule
  • 2 łyżki  sklarowanego masła
  • 1 łyżeczka  posiekanego świeżego lubczyku
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • starta gałka muszkatołowa
  • 3 łyżki  śmietany

Sposób przyrządzania:

  1. Do przesianej mąki wbij jajko, wymieszaj. Wlej wodę, mleko i śmietankę. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem, dodaj por. Wyrób ciasto i odstaw na 60 minut.
  2. Dokładnie wymieszaj ciasto i smaż cienkie naleśniki.
  3. Posiekaną kapustę i cebulę wrzuć na rozgrzany tłuszcz, chwilę smaż mieszając. Dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny. Wymieszaj i duś kilkanaście minut. Pod koniec duszenia wlej śmietanę, odparuj.
  4. Zdejmij farsz z ognia, wymieszaj z kukurydzą, groszkiem i lubczykiem. Dopraw do smaku.
  5. Każdy naleśnik posmaruj warstwą farszu, zawiń w rulon.
Smacznego!


Źródło przepisu: Twoje przepisy


Przepis dodany przez:

Posty : 16

Przepisy: 501


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE