Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 sztuka jajko
- 1/2 szklanki mleka
- 3/4 szklanki wody
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- 2 łyżki posiekanego pora
- 1/4 szklanki śmietanki
- tłuszcz do smażenia
- Farsz
- 1 sztuka mała główka białej kapusty
- 3 łyżki kukurydzy konserwowej
- 3 łyżki groszku konserwowego
- 2 sztuki cebule
- 2 łyżki sklarowanego masła
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego lubczyku
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
- starta gałka muszkatołowa
- 3 łyżki śmietany
|
|
Sposób przyrządzania:
- Do przesianej mąki wbij jajko, wymieszaj. Wlej wodę, mleko i śmietankę. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem, dodaj por. Wyrób ciasto i odstaw na 60 minut.
- Dokładnie wymieszaj ciasto i smaż cienkie naleśniki.
- Posiekaną kapustę i cebulę wrzuć na rozgrzany tłuszcz, chwilę smaż mieszając. Dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny. Wymieszaj i duś kilkanaście minut. Pod koniec duszenia wlej śmietanę, odparuj.
- Zdejmij farsz z ognia, wymieszaj z kukurydzą, groszkiem i lubczykiem. Dopraw do smaku.
- Każdy naleśnik posmaruj warstwą farszu, zawiń w rulon.
Źródło przepisu: Twoje przepisy