Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
- 20 dag mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 4 łyżki wody gazowanej
- 1 sztuka jajko
- sól
- słonina do patelni
- Farsz
- 6 sztuk małych bananów
- 4 sztuki połówki brzoskwiń z syropu
- 1/4 szklanki rumu
- sok z cytryny
- płatki migdałowe do posypania
- Sos
- 4 łyżki cukru
- 1/2 szklanki syropu brzoskwiniowego
|
|
Sposób przyrządzania:
- Do miski wsyp mąkę. Dodaj mleko, wodę, jajko, sól i wszystko dokładnie zmiksuj. Tak przygotowane ciasto odstaw na 60 minut.
- Następnie ciasto wymieszaj, usmaż naleśniki na patelni każdorazowo smarując patelnię słoniną.
- Brzoskwinie pokrój w plasterki, banany obierz, skrop sokiem z cytryny i polej rumem.
- Na spodzie każdego naleśnika rozsyp część plasterków brzoskwiń, ułóż banan i zawiń.
- Na suchej patelni skarmelizuj cukier, wlej syrop z brzoskwiń i wymieszaj.
- Sosem polej naleśniki, posyp płatkami migdałowymi.
Źródło przepisu: Twoje przepisy