Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- Ciasto
- 250 g mąki
- 1 sztuka jajko
- 250 ml mleka
- 50 ml wody
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Masa makowa
- 250 g suchego maku
- 50 g masła
- 1/2 szklanki miodu
- rodzynki
- orzechy włoskie
- kandyzowana skórka pomarańczowa
- kilka kropel rumu
- kilka kropel aromatu migdałowego
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Do miski wsyp mąkę. Dodaj jajko, mleko, wodę, cukier oraz proszek do pieczenia. Zmiksuj wszystko na jednolite ciasto. Smaż porcjami na rozgrzanej patelni.
- Masa makowa: Mak sparz, odcedź, ostudź i zmiel dwukrotnie. Bakalie posiekaj. W garnku podgrzej miód z masłem. Dodaj bakalie i podgrzewaj jeszcze 2 minuty. Dodaj mak, rum i aromat. Wymieszaj.
- Na każdy naleśnik nałóż porcję masy makowej, równomiernie rozprowadź i zwiń w rulon. Podawaj przekrojone.
Źródło przepisu: Przyslij przepis