Dzisiaj jest: Sobota, 03.12.2022 Imieniny: Franciszka i Ksawerego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5864

Naleśniki z makiem i bakaliami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

    Ciasto
  • 250 g  mąki
  • 1 sztuka jajko
  • 250 ml  mleka
  • 50 ml  wody
  • 1 łyżka  cukru
  • 1/2 łyżeczki  proszku do pieczenia
    Masa makowa
  • 250 g  suchego maku
  • 50 g  masła
  • 1/2 szklanki  miodu
  • rodzynki
  • orzechy włoskie
  • kandyzowana skórka pomarańczowa
  • kilka kropel rumu
  • kilka kropel aromatu migdałowego

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto: Do miski wsyp mąkę. Dodaj jajko, mleko, wodę, cukier oraz proszek do pieczenia. Zmiksuj wszystko na jednolite ciasto. Smaż porcjami na rozgrzanej patelni.
  2. Masa makowa: Mak sparz, odcedź, ostudź i zmiel dwukrotnie. Bakalie posiekaj. W garnku podgrzej miód z masłem. Dodaj bakalie i podgrzewaj jeszcze 2 minuty. Dodaj mak, rum i aromat. Wymieszaj.
  3. Na każdy naleśnik nałóż porcję masy makowej, równomiernie rozprowadź i zwiń w rulon. Podawaj przekrojone.
Smacznego!


Źródło przepisu: Przyslij przepis


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 217


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE