Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 5 - 10 osób
Składniki
- Ciasto:
- 200 g mąka
- 2 sztuki jajka
- 1 szklanka mleko
- 1/2 szklanki woda
- 2 łyżki olej rzepakowy
- Farsz:
- 250 g serek śmietankowy
- 4 łyżki cukier puder
- 200 ml śmietana kremówka
- 600 g truskawki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę wsyp do miski. Dodaj jajka, mleko, wodę i olej. Zmiksuj wszystkie składniki na gładkie ciasto i odstaw je na 20 minut. Po tym czasie usmaż naleśniki na suchej patelni.
- Serek śmietankowy przełóż do miski. Dodaj 2 łyżki cukru i garść pokrojonych truskawek. Wymieszaj. Gotowy farsz wykładaj na usmażone wcześniej naleśniki i zwijaj ciasto w rulon.
- Śmietanę ubij z 2 łyżkami cukru pudru. Naleśniki rozłóż na talerze. Przed podaniem udekoruj bitą śmietaną i truskawkami.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia