Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- Ciasto
- 1 sztuka i 1/2 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka
- 2 szklanki mleka
- 3 sztuki jajka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka rozpuszczonego masła
- sól
- Farsz
- 250 g półtłustego twarogu
- 3/4 szklanki śmietany 18%
- 1/2 szklanki cukru
- Dodatkowo
- 300 g truskawek
- 1 opakowanie polewy truskawkowej
- listki mięty do dekoracji
- olej do smażenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Mąkę wsyp do miski. Dodaj mleko, jajka, cukier i rozpuszczone masło. Zmiksuj wszystko na jednolite ciasto. Uzyskane ciasto wlewaj porcjami na natłuszczoną patelnię i smaż naleśniki.
- Farsz: Twaróg rozgnieć widelcem. Dodaj cukier oraz śmietanę i wymieszaj.
- Naleśniki z truskawkami: Truskawki umyj, osusz, oczyść z szypułek. Pokrój na połówki.
- Naleśniki posmaruj twarogiem, a następnie ułóż na nich truskawki i zwiń w rulon.
- Tak przygotowane naleśniki ułóż na talerzu, polej polewą czekoladową i udekoruj listkami mięty.
Źródło przepisu: Poradnik Smakosza