Dzisiaj jest: Czwartek, 25.04.2024 Imieniny: Marka i Jarosława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Naleśniki z truskawkami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

    Ciasto
  • 1 sztuka i 1/2 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka
  • 2 szklanki  mleka
  • 3 sztuki jajka
  • 2 łyżki  cukru
  • 1 łyżka  rozpuszczonego masła
  • sól
    Farsz
  • 250 g  półtłustego twarogu
  • 3/4 szklanki  śmietany 18%
  • 1/2 szklanki  cukru
    Dodatkowo
  • 300 g  truskawek
  • 1 opakowanie  polewy truskawkowej
  • listki mięty do dekoracji
  • olej do smażenia

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto: Mąkę wsyp do miski. Dodaj mleko, jajka, cukier i rozpuszczone masło. Zmiksuj wszystko na jednolite ciasto. Uzyskane ciasto wlewaj porcjami na natłuszczoną patelnię i smaż naleśniki.
  2. Farsz: Twaróg rozgnieć widelcem. Dodaj cukier oraz śmietanę i wymieszaj.
  3. Naleśniki z truskawkami: Truskawki umyj, osusz, oczyść z szypułek. Pokrój na połówki.
  4. Naleśniki posmaruj twarogiem, a następnie ułóż na nich truskawki i zwiń w rulon.
  5. Tak przygotowane naleśniki ułóż na talerzu, polej polewą czekoladową i udekoruj listkami mięty.
Smacznego!


Źródło przepisu: Poradnik Smakosza


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE