Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- Ciasto
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 szklanki mleka
- 2 sztuki jajka
- 1 łyżka oleju
- sól
- Farsz
- 400 g serka naturalnego typu bieluch
- 500 g wydrylowanych wiśni
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki wiśniówki
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- Dodatkowo
- liść mięty do dekoracji
- olej do smażenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Mąkę pszenną wymieszaj z kukurydzianą, dodaj jajka, olej i szczyptę soli. Wlej mleko i zmiksuj wszystko na gładkie ciasto. Odstaw na godzinę, a następnie smaż naleśniki na lekko natłuszczonej patelni.
- Farsz: Wiśnie włóż do garnka. Dodaj cukier oraz wiśniówkę, gotuj na małym ogniu, aż powstanie gęsty sos. Wiśnie wyjmij z syropu, osącz i przestudź. Serek wymieszaj z cukrem wanilinowym.
- Naleśniki z wiśniami: Naleśniki posmaruj pastą serową. Na serze ułóż wiśnie i zwijaj w rożki. Podawaj z pozostałym syropem wiśniowym. Udekoruj listkami mięty.
Źródło przepisu: Poradnik Smakosza