Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Naleśniki z wiśniami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

    Ciasto
  • 3/4 szklanki  mąki pszennej
  • 3 łyżki  mąki kukurydzianej
  • 2 szklanki  mleka
  • 2 sztuki jajka
  • 1 łyżka  oleju
  • sól
    Farsz
  • 400 g  serka naturalnego typu bieluch
  • 500 g  wydrylowanych wiśni
  • 1/2 szklanki  cukru
  • 2 łyżki  wiśniówki
  • 1 opakowanie  cukru wanilinowego
    Dodatkowo
  • liść mięty do dekoracji
  • olej do smażenia

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto: Mąkę pszenną wymieszaj z kukurydzianą, dodaj jajka, olej i szczyptę soli. Wlej mleko i zmiksuj wszystko na gładkie ciasto. Odstaw na godzinę, a następnie smaż naleśniki na lekko natłuszczonej patelni.
  2. Farsz: Wiśnie włóż do garnka. Dodaj cukier oraz wiśniówkę, gotuj na małym ogniu, aż powstanie gęsty sos. Wiśnie wyjmij z syropu, osącz i przestudź. Serek wymieszaj z cukrem wanilinowym.
  3. Naleśniki z wiśniami: Naleśniki posmaruj pastą serową. Na serze ułóż wiśnie i zwijaj w rożki. Podawaj z pozostałym syropem wiśniowym. Udekoruj listkami mięty.
Smacznego!


Źródło przepisu: Poradnik Smakosza


Przepis dodany przez:

Posty : 14

Przepisy: 301


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE