Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- Ciasto
3/4 szklanki mąki pszennej
3 łyżki mąki kukurydzianej
2 szklanki mleka
2 sztuki jajka
1 łyżka oleju
sól
- Farsz
400 g serka naturalnego typu bieluch
500 g wydrylowanych wiśni
1/2 szklanki cukru
2 łyżki wiśniówki
1 opakowanie cukru wanilinowego
- Dodatkowo
liść mięty do dekoracji
olej do smażenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Mąkę pszenną wymieszaj z kukurydzianą, dodaj jajka, olej i szczyptę soli. Wlej mleko i zmiksuj wszystko na gładkie ciasto. Odstaw na godzinę, a następnie smaż naleśniki na lekko natłuszczonej patelni.
- Farsz: Wiśnie włóż do garnka. Dodaj cukier oraz wiśniówkę, gotuj na małym ogniu, aż powstanie gęsty sos. Wiśnie wyjmij z syropu, osącz i przestudź. Serek wymieszaj z cukrem wanilinowym.
- Naleśniki z wiśniami: Naleśniki posmaruj pastą serową. Na serze ułóż wiśnie i zwijaj w rożki. Podawaj z pozostałym syropem wiśniowym. Udekoruj listkami mięty.
Źródło przepisu: Poradnik Smakosza